HomePodcastLucia Barabasová: Za veľké rozhodnutia sa treba modliť (Scribendi podcast #010)

Lucia Barabasová: Za veľké rozhodnutia sa treba modliť (Scribendi podcast #010)

Autor

Dátum

Kategória

Dlho hľadala, kým našla to správne. Dnes stojí za projektom Denník jednej duše, ktorý jej prináša radosť. O neobyčajnej ceste ku kráse dizajnu, láske k prírode a rannom vstávaní, hovorí grafická dizajnérka Lucia Barabasová.

Pod Tatrami bolo svieže, ale príjemné ráno. Do izby sa cez záves nesmelo vkrádali slnečné lúče. Príprava na jubilejnú 10. epizódu knižného podcastu Scribendi vrcholila. Ničím nerušeným tichom sa zrazu ozvalo klopanie na dvere. V nich stála hostka 10. epizódy, Lucia Barabasová, ktorá stojí za značkou Denník jednej duše.

Lucia so svojou tvorbou. Zdroj: Archív LB

Lucia pôsobí pomerne nenápadne a pre niektorých vrátane mňa v istých momentoch až záhadne. Práve z tohto dôvodu ma potešilo, že sa v podcaste neošívala a odhalila svoj príbeh. Kde začala jej cesta k vysnívanej práci? „Začala by som asi tým, že som hľadala po základnej škole, čo chcem robiť. Vybrala som si strednú školu, potom vysokú,“ sumarizuje dizajnérka. Rozbehnuté štúdium nebolo to, čo ozaj v živote hľadala, preto sa rozhodla odísť.

„Kresliť si môžeš aj doma,“ znelo z Luciinho okolia. Napriek tomu ju umelecký smer veľmi lákal, ale podmienky neboli ani zďaleka naklonené jej snu. Dizajnérka sa múdro rozhodla nemárniť čas a vybrala sa do zahraničia, kde sa zdokonaľovala v cudzích jazykoch a študovala. V závere svojho pobytu v Ríme sa dostala na britský umelecký online kurz, ktorý odštartoval jej umelecké pôsobenie.

Toto je miesto, kde vzniká väčšina nápadov na dizajn. Zdroj: Archív LB

Pozadie projektu Denník jednej duše stojí na pevných základoch. „V tom období som sa každý deň na ten úmysel modlila,“ spomína Lucia. Grafika sa v projekte spojila s vierou, ktorá bola integrálnou súčasťou Luciinho života a projekt bol na svete. Začínal užším portfóliom produktov, medzi prvotiny patril napr. modlitebný balíček, ktorý fungoval na princípe predplatného, až sa vypracoval do dnešnej podoby.

Príroda, vtáčiky, kvetinky, východy a západy slnka. To všetko patrí k inšpiráciám autorky. Spojením lásky k stvorenstvu a psychohygieny je nová záhradka. „Úplne ma fascinuje, čo dokáže z toho semiačka vyrásť,“ nadšene opisuje Lucia. Záhradka je miestom odpočinku, keďže dizajn sa tvorí väčšinou v interiéri a za počítačom.

Záhradka je pre grafičku miestom radosti a oddychu. Zdroj: Archív LB

Vernou Luciinou spoločníčkou a občasným ranným budíkom je aj mačka Pepsi, ktorú s mladším bratom našla ako malú na parkovisku. Dizajnérka o sebe hovorí, že je taký magnet na mačky, ale Pepsi sa, našťastie, nekamárati s inými mačkami a je stále jedinou mačkou v domácnosti.

Verná mačacia spoločníčka Pepsi. Zdroj: Archív LB

V spolupráci s Kumranom pripravila Lucia stolový kalendár na rok 2022. Každý týždeň ma svoju vlastnú stranu a je inšpirovaný knihou O nič ustarostení. Klasické prehľady dopĺňajú autorské fotografie s citátmi zo spomínanej knihy. Lucia pripravuje aj adventný denník a diár s liturgickým prehľadom na budúci kalendárny rok.

Ohromné maličkosti Lucie Barabasovej:

„Jesenný gaštan a pekný list; srieň na okne; porýľovaná záhradka a žltochvost; spev drozdov za úsvitu alebo súmraku“

Scribendi podcast ďakuje Lucii za rozhovor a praje mnoho kreatívnych myšlienok

V podcaste si ďalej vypočujete:

  • Obálku akej knihy navrhla Lucia?
  • Koľko trvá príprava diára ne celý kalendárny rok?
  • Čo je jej nesplneným umeleckým snom?
  • Ako vznikajú zamyslenia v denníkoch?

Ak sa vám Luciina tvorba páči, môžete ju sledovať na:

IG: Denník jednej duše alebo Tekvičky a pivonky

Vyrobil: Kumran.sk

Moderátori: Momo, Pán Patrik

Patrik Bendík
učím sa mať rád ľudí, hľadám a volím dobro, nechcem premárniť život všednosťou a som rád spolu. asi.

Najčítanejšie články