HomeNovinkyCesta domov: Božie pozvanie k novým začiatkom

Cesta domov: Božie pozvanie k novým začiatkom

Autor

Dátum

Kategória

Aj vám sa už stalo, že ste si prečítali nejakú stať z Biblie aj niekoľkokrát a… NIČ? Aj vy ste mali pocit, že vám zmysel biblických príbehov uniká, že sa nedokážete dostať do hĺbky prirovnaní, postáv a dobových reálií? Nie ste sami. A práve v takých chvíľach je neoceniteľná pomoc ľudí, ktorí chápu kontext biblických príbehov a dokážu ho zrozumiteľné vysvetliť. Keď takých ľudí počúvam alebo čítam ich vysvetlenia, žasnem a pýtam sa: „Kde to tam videli? Ako to, že mne to uniklo?“ Tessa Afsharová je jednou z nich.
Väčšina z vás ju pozná ako autorku historických románov inšpirovaných biblickými postavami. Možno vám však ušlo, že študovala teológiu a dvadsať rokov sa venovala modlitbovej službe a službe ženám: dokonalá kombinácia, ktorej výsledkom je jedinečný materiál na štúdium jednej z najobľúbenejších biblických kníh – Knihy Rút.

6 200 slov

Príbeh Moabčanky Rút, ktorý v Biblii síce zaberá iba štyri kapitoly, teda doslova iba zopár strán, obsahuje viac podnetov na zamyslenie, ako by ste čakali. Autorka zasadzuje Knihu Rút do kontextu celých dejín spásy a prepája ju s našimi každodennými životmi. Odhaľuje pohnútky správania postáv, ktoré nám často pri čítaní Biblie unikajú.
Keďže starozákonný svet je dnešnému čitateľovi cudzí, je dôležité skúmať aj kultúrne okolnosti vzniku biblických spisov. K nim samozrejme patrí aj jazyk, pretože pri preklade sa občas stráca hĺbka a zmysel použitých slov. Kým súčasná slovenčina má odhadom okolo 200-tisíc slov (plánovaný rozsah Slovníka súčasného slovenského jazyka), biblická hebrejčina mala iba okolo 6 200 jedinečných slov. Preto mali slová pre starozákonných ľudí veľkú váhu. „Konkrétne slovo v hebrejskej Biblii odkazuje na iné verše,“ vysvetľuje Afsharová. „Je ozvenou situácií, v ktorých bolo použité na iných miestach. Dané slovo je zakorenené v pôde iných príbehov, iných prikázaní.“ Skúmanie pôvodných biblických jazykov nám teda pomáha presnejšie chápať význam slov a to, ako tieto príbehy počúvali a vnímali ich pôvodní poslucháči, otvára úplne nové obzory. Autorka takýmto spôsobom objasňuje význam niektorých kľúčových slov príbehu. Už len samotné mená postáv naznačujú, že kniha je plná symbolov, a každý detail má veľký význam. Rút znamená „priateľka“, Noemi „moje potešenie“ a Orfa „tvrdohlavosť“.

Štúdium pre jednotlivcov aj skupinky

Knihu Rút som zhodou okolností čítala asi pred pol rokom a veľmi sa ma dotkla. Keď prišla ponuka prekladať materiály na jej hlbšie štúdium, s radosťou som ju prijala a musím povedať, že ma v mnohom prekvapila a obohatila ma. Mám rada knihy zamyslení, pretože dávajú mojím ranným stíšeniam rámec a kontinuitu. Cesta domov ponúka oveľa viac, než iba zamyslenia a komentáre. Autorka rozvrhla program čítania do šiestich týždňov. Každý je rozdelený na päť dní, aby ste mali dostatok času na štúdium aj oddych. A skutočne ide o štúdium! Pracujete s Písmom (nielen s Knihou Rút), odpovedáte na hlboké otázky, ktoré často tnú do živého a odhalia, čo máte v srdci. Autorka vás nenechá iba pasívne prijímať, čo Boh hovorí, ale motivuje k reakcii, k odpovedi Bohu. Ak vediete skupinku a tápete, čo s ľuďmi preberať, vyskúšajte skupinové štúdium Knihy Rút podľa Cesty domov!

Viac než romantika

Rút mi bola vždy sympatická, jej príbeh mi tak trochu pripomínal telenovelu. Chudobná mladá vdova prichádza so svojou svokrou do cudzej krajiny, kde padne do oka bohatému veľkostatkárovi, ktorý si ju vezme za ženu a žili šťastne, až kým nepomreli. Táto biblická „romantika“ má však oveľa hlbší zmysel a prekypuje nádejou. Hovorí o Božej schopnosti meniť zármutok na radosť, o jeho milosrdenstve, o tom, že nás nezavrhuje, aj keď sa rozhodneme riešiť svoje životné problémy po svojom a bez neho, a o tom, že je vždy nablízku a chce vykúpiť všetky zničené oblasti našich životov. Hovorí o tom, že jeho plán s nami je dobrý, a že má pre nás „budúcnosť a nádej“ (Jer 29, 11).
Autorka nachádza úžasné paralely s Novým zákonom a predovšetkým s osobou Ježiša Krista. Ak tipujete, že predobrazom Krista je Bóz, máte pravdu. To by však bolo málo. Ďalším, ešte oveľa silnejším predobrazom je… slovo, ktorým sa končí kniha Rút. Tým slovom je jedno meno. Ak vás zaujíma aké, siahnite po knihe Cesta domov.

Zuzana Vengliková
Volám sa Zuzka. Študovala som učiteľstvo angličtiny a estetiky, ale už takmer desať rokov sa venujem prekladateľstvu. Rada pracujem so slovami a na tomto blogu budem písať o všetkom možnom, čo súvisí s knihami, ktoré prekladám, s čítaním či s knihami samotnými. Milujem pohyb a teší ma, keď sa mi darí rozhýbať aj iných. S manželom bývame v malebnom podtatranskom mestečku Spišská Belá.

Najčítanejšie články