HomeNovinkyKeď Boh mlčí: Mať otázky a pochybnosti je v poriadku

Keď Boh mlčí: Mať otázky a pochybnosti je v poriadku

Autor

Dátum

Kategória

Dlho sa za niečo modlíte, ale odpoveď neprichádza? Prežívate sklamanie a znechutenie? Pochybujete o tom, či modlitba funguje, či Bohu na vás záleží a či vôbec existuje? Ak áno, nie ste jediní; skúsenosť s nevypočutou modlitbou mali všetci veľkí svätci. Matka Tereza z Kalkaty prežívala dlhé roky duchovnú vyprahnutosť a pochybnosti; svätého Pavla Boh nezbavil ostňa v tele, hoci o to prosil; Dvanásti nedokázali uzdraviť chlapca s epilepsiou. A aj sám Ježiš predniesol Otcovi niekoľko prosieb, ktoré zostali nevypočuté; jedna z nich – prosba o jednotu nás kresťanov – zostáva nevypočutou do dnešných dní.

Čo si neurobíš sám…

Prečo sa vlastne Pete Greig (čítaj Greg) pustil do písania tejto knihy? Podnetom mu bolo jeho vlastné utrpenie: jeho manželka Sammy dostala krátko po pôrode ich druhého syna zvláštny záchvat. Pete mal pocit, že mu umiera pred očami. Keď zaznela diagnóza „nádor na mozgu“, bol v šoku. Ocitli sa pred reálnou možnosťou, že Sammy zomrie vo veku 30 rokov. Obaja sa modlili a verili v uzdravenie. Po operačnom odstránení nádoru však pokračovali silné a nepredvídateľné epileptické záchvaty. Ako skĺbiť vieru v Boha, ktorý robí zázraky, so situáciou, ktorá im radikálne zmenila život? Hľadali knihu, ktorá by im dala spoľahlivé odpovede, ale nenašli. A tak sa Pete podujal napísať na túto tému malé dielko, ktoré sa spočiatku šírilo v podomácky vyrobených „pirátskych“ verziách. Vtedy nemohol tušiť, že ešte aj po dvadsiatich rokoch bude po celom svete vychádzať v knižnej podobe. A to je pre mňa istou zárukou kvality: ani po 20 rokoch nerobil autor v texte zásadné zmeny (čitateľom prinášame novú, upravenú verziu knihy).

Bonus: 40 denných zamyslení

Veľkým bonusom tohto nového vydania je brožúrka so 40 dennými zamysleniami, ktoré sú dokonalou pôstnou prípravou na slávenie Veľkej noci, ale dajú sa použiť kedykoľvek počas roka. Texty na jednotlivé dni obsahujú úryvky z knihy a biblické verše, otázky na zamyslenie a podnety k modlitbe. Opäť oceňujem Petovu úctu k tradícii Cirkvi, keďže ako anglikán cituje aj mnohých katolíckych svätcov a mystikov a pozýva nás modliť sa ich slovami.

Mať otázky je v poriadku

Otázky súvisiace s nevypočutými modlitbami sa niekedy bojíme priznať nielen pred inými, ale aj sami pred sebou zo strachu, že sú znakom malej viery alebo odpadlíctva. Naopak, zápas s otázkami a pochybnosťami je prejavom živej viery, ktorá rastie a vyvíja sa. Ateista v moc modlitby neverí, preto má v otázke nevypočutých modlitieb jasno: „Aké nevypočuté modlitby? Samozrejme, že modlitba nefunguje, veď je to výmysel!“ Pete Greig v jednej prednáške pripomína, že meno Izrael znamená „ten, čo zápasil s Bohom“. Zápas, otázky a pochybnosti sú teda prirodzenou súčasťou viery. Kresťanstvo nie je náboženstvom jednoznačných odpovedí, ale úzkou cestou, na ktorej človek naráža na problémy. S každou zdolanou prekážkou však jeho viera rastie. Kniha Keď Boh mlčí prináša odpovede na veľké otázky viery; nie sú lacné ani povrchné, pretože sú výsledkom skúmania Písma, poctivého štúdia múdrosti Božích mužov a žien, modlitieb, úvah a totálnej otvorenosti autora.

Boh výsadkár

Predpokladám, že každého z nás trápi nejaká nevypočutá modlitba. Pri čítaní knihy sa mi vynárali vlastné trpké sklamania a moje vnútro sa občas búrilo: Bože, prečo? To nie je fér! Prečo niečo neurobíš? Keď som však čítala ďalej, citáty z Písma, skúsenosti svätých a argumenty, ktoré Pete Greig podáva svojím nezameniteľným štýlom, ma vovádzali do pokoja, pokory a dôvery v Božiu dobrotu a vernosť. A to je podľa mňa hlavný odkaz knihy Keď Boh mlčí: hoci sú chvíle, keď Boh neodpovedá, nikdy nie je hluchý a nevšímavý. Vždy nás počuje, záleží mu na nás, miluje nás a kráča s nami našimi temnými údoliami. My by sme chceli, aby nás z našich problémov zázračne vytrhol, ale ako píše autor: „On si však častejšie volí možnosť byť výsadkárom a prichádza k nám do nášho hnoja a zmätku.“ Pete Greig načrtáva príťažlivý obraz Boha, ktorý napriek svojej všemohúcnosti obmedzuje svoju moc, má zmysel pre humor a možno si ho pomýliť so záhradníkom, je citlivý, trpí s nami, chápe našu bolesť a nikdy, nikdy sa nám neotočí chrbtom.

Jeden čihí, druhý hota

Zaujímavou zhodou okolností som súčasne prekladala dve knihy o modlitbe: jednu o sile modlitby za uzdravenie, ktorá ma burcovala modliť sa za každého s nejakým zdravotným problémom, a druhú o tom, že modlitba vždy nefunguje (Keď Boh mlčí). Dalo by sa čakať, že Pete Greig nejako schladí môj modlitbový zápal, ale opak bol pravdou. Opäť ma namotivoval k modlitbe tak, ako som to zažila pri prekladaní knihy Ako sa modliť, z ktorej čerpám dodnes. Pohľad na nevypočuté modlitby, aký ponúka autor, nás nevedie k pasivite: „Načo sa modliť, veď Boh ma asi aj tak nevypočuje“, ale k väčšej dôvere a vytrvalosti v modlitbovom zápase.

Mne kniha pomohla vrátiť sa k hlbšej a pokojnejšej modlitbe. Pod vplyvom stresu, uponáhľanosti a zameranosti na efektivitu a výkon som v poslednom čase prestala byť s Bohom „len tak“, akoby to bola strata času, a veľkú časť svojho ranného stíšenia som trávila prosbami. Pri preklade ma však zasiahla myšlienka, že často od Boha očakávame, že vyplní všetky položky nášho „nákupného zoznamu“. Uvedomila som si, že ho znovu potrebujem začať viac počúvať, ďakovať mu, vyznávať mu lásku a hovoriť mu aj o obyčajných veciach, ako keď sa zhovárate s priateľom.

Ovocie utrpenia

A ak by vás zaujímalo, ako sa dnes má autorova manželka Sammy a čo jej táto neľahká životná skúsenosť priniesla, ponúkam kúsoček z doslovu, ktorý ku knihe napísala: „Utrpenie nás mení. Túto cestu by som si nikdy dobrovoľne nezvolila, no už by som sa z nej nechcela vrátiť. Bola by som rada, keby ma Boh uzdravil, a príležitostne sa za to ešte modlím, ale nebyť tejto strašnej, zdĺhavej choroby, bola by som menej empatická, viac utiahnutá a určite by som sa nestala profesionálnou poradkyňou. Práve týchto dvadsať rokov fyzického, psychického a duchovného utrpenia ma pripravilo a vyzbrojilo na to, aby som dnes mohla obväzovať zlomené srdcia, mysle a duše.“

Či by som túto knihu odporučila? Všetkými desiatimi! Keby som bola učiteľka, dala by som ju ako povinné čítanie každému veriacemu, keďže skôr či neskôr každý narazí na neriešiteľný problém a bude pochybovať o Božej dobrote. A v takých chvíľach sa oplatí mať pri sebe múdreho priateľa, ktorý si čímsi podobným už prešiel.

O svoje dojmy z novinky Keď Boh mlčí sa podelila prekladateľka Zuzka Vengliková.

Zuzana Vengliková
Volám sa Zuzka. Študovala som učiteľstvo angličtiny a estetiky, ale už takmer desať rokov sa venujem prekladateľstvu. Rada pracujem so slovami a na tomto blogu budem písať o všetkom možnom, čo súvisí s knihami, ktoré prekladám, s čítaním či s knihami samotnými. Milujem pohyb a teší ma, keď sa mi darí rozhýbať aj iných. S manželom bývame v malebnom podtatranskom mestečku Spišská Belá.

Najčítanejšie články