HomePodcastDávid Janočko: Modlitba matky mi zmenila život (Scribendi podcast #007)

Dávid Janočko: Modlitba matky mi zmenila život (Scribendi podcast #007)

Autor

Dátum

Kategória

Odvykačka alebo duchovný tábor? Partiu a lákadlá sveta vymenil za službu väzňom a deťom v domovoch. O sile odpustenia, veľkých pódiách a vytrvalosti modlitieb matky, hovorí raper Dávid „Puer Dei“ Janočko.

Leto je okrem vysokých teplôt charakteristické aj zvýšenou koncentráciou rôznych podujatí a akcií. Na jednej z nich sme sa pomerne nečakane stretli aj s hosťom 7. epizódy knižného podcastu Scribendi Dávidom Janočkom.

Dávid sa rapu venuje asi od 12 rokov. Foto: Archív Dávid Janočko

Dávid je slovenský kresťanský raper známy prevažne z projektu Godzone, ktorý vystupuje aj pod umeleckým menom Puer Dei. Mimochodom jeho umelecké meno pochádza z latinčiny a znamená Boží chlapec.

Cesta „Božieho chlapca“ sa začala dramatizovať v období dospievania. Cez futbal sa dostal do partie mladých. Futbal neskôr skončil, partia ostala a pridal sa alkohol, drogy, automaty a výtržnosti. Život naberal nesprávny smer a Dávida dokonca vyhodili z 1. ročníka strednej školy. „Koncom toho roka akurát mama došla do izby a ja som tam bol na zemi s bongom v ruke,“ spomína na ťažké obdobie Dávid.

Mama so slzami v očiach dala synovi jasné ultimátum: buď pôjde na odvykačku alebo na duchovné cvičenia, resp. tábor. Dávid si vybral duchovno. Dostal sa na formačnú akciu s názvom oáza, ktorá funguje približne od 60. rokov. „Dávam ti posledné 2 týždne života,“ vyriekol úprimne Dávid. Boh vypočul jeho zvolanie a jeho život sa začal postupne meniť. Na začiatku však stála zronená matka, ktorá sa roky modlila za svojho syna.

Náš hosť mal odmalička prirodzene blízko k hudbe, začal hrávať na klavíri, neskôr si zvolil bicie. Písal texty a hudba bola jeho únikom. Čo však urobiť s rapom, keď sa snažil zahodiť všetky staré spôsoby života? Rap odovzdal Bohu a On mu ho vrátil naspäť s tým, aby to robil pre neho.

Dal rap Bohu a On mu ho vrátil. Foto: Archív Dávid Janočko

Postupne sa spoznával s ďalšími ľuďmi z odvetvia a novodobý kresťanský rap začal naberať svoju podobu. „Je to Božia cesta, ja som mu to odovzdal a nevedel som ani, kde budem nahrávať,“ uvažuje spätne Dávid.

Godzone tour ukázala slovenský kresťanský rap masám. Foto: Archív Dávid Janočko

Godzone tour bola pravdepodobne najzvučnejšia akcia, kde sa Puer Dei ukázal. Málokto však vie, že Dávid nevyhľadáva len veľké pódia s marketingovým výtlakom, ale angažuje sa aj v menších, no nemenej dôležitých službách. Cez spoločenstvo Dismas prináša Božie slovo a chválu aj do väzníc. Dismas má momentálne 700 členov, ktorí sa modlia na rôzne úmysly. Má služba väzňom nejaké hmatateľné ovocie?

Dávid počas služby väzňom. Foto: Archív Dávid Janočko

Má. Štatisticky sa približne 80% prepustených väzňov vráti do výkonu trestu. Pri členoch Dismasu sa z 30 vrátil do väzenia len jeden. „Vidieť to na ich životoch,“ konštatuje Dávid. Jedeného z väzňov, ktorý za vraždu rodičov strávil vo väzení 23 rokov, z toho 14 rokov na samotke, možno teraz stretnúť pri tých posledných. V habite sa stará o narkomanov, bezdomovcov a prostitútky. Ošetruje im rany, varí a volá pohrebnú službu.

Ďalším miestom, kde možno Dávida stretnúť, sú detské domovy. Pri tejto službe spolupracuje s organizáciou Úsmev ako dar. Spoločne vytvorili program Cesta domov, ktorý je takpovediac nadstavbou štandardného seminára Otcovo srdce pre mladých.

Motív odpustenia sa vyskytuje nielen v službe a živote Dávida Janočka, ale v príbehu každého z nás. Vydavateľstvo Kumran vydalo na túto tému viacero kníh, jednou z nich je aj Odpustenie oslobodzuje, ktorú sme Dávidovi podarovali.

Ohromné maličkosti Dávida Janočka:

„Dobrá pesnička – starý gospel s černošskou speváčkou a kompót.“

Dávidovi ďakujeme za rozhovor a prajeme veľa kreatívnych chvíľ pri tvorbe, silu do služby a múdrosť do rozhodnutí.

V podcaste si ďalej vypočujete:

  • Ktorí slovenskí raperi ho chceli podporiť pri tvorbe?
  • Aký je najväčší zázrak, ktorý sa stal na príhovor väzňov?
  • Kedy sa dočkáme ďalších Dávidových piesní?

IG: Dávid Janočko

Vyrobil: Kumran.sk

Moderátori: Momo, Pán Patrik



Patrik Bendík
učím sa mať rád ľudí, hľadám a volím dobro, nechcem premárniť život všednosťou a som rád spolu. asi.

Najčítanejšie články