HomePodcastChválonožky: Chceme Boha chváliť každým krokom (Scribendi podcast #006)

Chválonožky: Chceme Boha chváliť každým krokom (Scribendi podcast #006)

Autor

Dátum

Kategória

Z nápadu v automobilke vznikli ponožky na chválu Boha, ktoré obehli celé Slovensko. O tom, ako Boh môže aj z mála utvoriť veľké veci, hovoria Jozef Wallenfels a Michaela Krajčoviechová z projektu Chválonožky.

V poradí už 6. epizóda knižného podcastu Scribendi bola unikátna. Prvý raz v našej krátkej histórii sme mali v podcaste 2 hostí. Naše pozvanie prijali Michaela Krajčoviechová a Jozef Wallenfels, ktorí stoja za projektom Chválonožky.

Michaela Krajčoviechová a Jozef Wallenfels začali s projektom Chválonožky už v roku 2018. Foto: Archív J.W

Chválonožky sú zaujímavým a dostupným produktom pre všetkých, ktorí túžia hlásať radostnú zvesť každým krokom. Doslova. Počiatok Chválonožiek nesiaha do žiadnych silených biznisových vízií, aký produkt ešte slovenským veriacim ponúknuť. Ba práve naopak, nápad vznikol pri bežnej práci v automobilke z jednoduchej túžby a modlitby.

Jozef v tom čase brigádoval, aby si zarobil na Svetové dni mládeže v Paname a popri práci sa modlil. Nápad na evanjelizačné ponožky ho nenechal chladným a podelil sa s ním aj so svojou snúbenicou Miškou. „Je to strašne divné, vyrábať ponožky,“ reagovala prvotne Jožkova snúbenica. Opodstatnené obavy vystriedalo nadšenie. „Bum-prásk“ a boli tu prvé Chválonožky s obligátnym nápisom Boh je láska.

Jožko sa do Panamy nakoniec naozaj dostal. Foto: FB/Jozef Wallenfels

S vlnou radosti, ktorú prvotina z dielne terajších snúbencov spustila prišla aj kritika. Mladý pár ju spracoval najlepšie ako mohol – konštruktívne. Od tohto času nedáva na svoje ponožky žiadne priame pomenovanie Boha ako kompromis voči všetkým, komu sa zdajú evanjelizačné ponožky cez čiaru. Na druhej strane, znalí určite poznajú citát: Aké milé sú na horách nohy posla blahozvesti, čo oznamuje pokoj, zvestuje blaho, oznamuje spasenie, hovorí Sionu: „Tvoj Boh kraľuje.“ (Iz 52,7)

Vďaka Chválonožkám budete ohlasovať Božiu slávu každým krokom a popritom prinesiete do sveta mnoho radosti. Foto: Archív J.W

Tvorcovia Chválonožiek chcú aj svojou troškou prispieť k tomu, aby sa radostná zvesť dostala do každého kúta zeme a srdca. „Ježiš posielal učeníkov po dvoch, rovnako ako my ponožky,“ zažartoval Jožko. Projekt vznikol už v druhej polovici roka 2018, ale na to ako ho poznáme dnes sa vyformoval až postupne. Pod vlastnou identitou funguje približne rok a vydal 15 dizajnov ponožiek.

Doterajších 15 dizajnov už čoskoro doplnia ďalšie. Foto: Archív J.W

Miška a Jožko tvrdia, že celý projekt ich presahuje a preto ho stavajú aj na spoločenstve a ľuďoch naokolo. Jedným slovom možno fungovanie nazvať ako komunitné. Plus Jaro (pozdravujeme), ktorý zohráva v rámci projektu dôležitú úlohu, nielen preto, že je obchodným zástupcom, ale ponúka pohľad, ktorý je mimo myšlienok snúbeneckého páru. Projekt navyše odhalil aj skryté talenty jeho tvorcov, ale taktiež ľudí okolo. Či už ide o fotky, sociálne siete, marketing alebo starostlivosť o zákazníka, Chválonožky ponúkajú vysoký štandard férového podnikania.

Celý projekt mohol vzniknúť aj vďaka podpore spoločenstva. Foto: FB/Spoločenstvo Efata

Ak si túžite obuť chválu a nenútene ohlasovať radostnú zvesť, Chválonožky sú pre vás.

Ohromné maličkosti Michaeli Krajčoviechovej a Jozefa Wallenfelsa:

Miška: „Pocit obklopenosti vodou“

Jožko: „Dobrá intelektuálna debata“

Miške a Jožkovi ďakujeme za rozhovor, prajeme požehnaný snúbenecký čas a kreatívne nápady.

V podcaste si ďalej vypočujete:

Aký dizajn predstavia Chválonožky najbližšie?

Čo odporúčajú tvorcovia evanjelizačných ponožiek mladým párom?

Ako oddeliť pracovný a osobný čas?

Vyrobil Kumran.sk

Moderátori: Momo, pán Patrik

Patrik Bendík
učím sa mať rád ľudí, hľadám a volím dobro, nechcem premárniť život všednosťou a som rád spolu. asi.

Najčítanejšie články