HomeBlogyBuď, kde si – púštna škola stálosti v nestálom svete

Buď, kde si – púštna škola stálosti v nestálom svete

Autor

Dátum

Kategória

Moja cesta ku knihe Štepána Smolena Buď, kde si bola pomerne zdĺhavá a toto rozprávanie sa s najväčšou pravdepodobnosťou nebude spájať s príbehom ako som „zostala, kde som“, keď som si ju prečítala.

  |  Ľahkým, humorným a mierne ironickým spôsobom rozprával o odkaze púštnych otcov

Príbeh začal, keď som sa od známej dozvedela, že na internete existuje zaujímavá prednáška mladého českého kňaza na tému Buď, kde si. Ľahkým, humorným a mierne ironickým spôsobom rozprával o odkaze púštnych otcov, ktorý zhrnul do troch pravidiel: Zamiluj si všedný deň, staraj sa o seba a buď, kde si. Našla som im miesto na mojej chladničke, aby boli každý deň na očiach a objednala som si knihu. Avšak potom, čo dorazila, som ju pri prvej príležitosti darovala a opäť som žila „iba“ z prednášky. Nakoniec, až s uvedením slovenského vydania na trh, som ju zaradila do svojej knižnice.

  |  Zamiluj si všedný deň, staraj sa o seba a buď, kde si

Prvé stránky som prebrala na svojej ceste na sever Európy, možno práve preto, aby som lepšie porozumela autorovi, ktorý svoje opisy tiež začína na cestách. A nechala som sa pohltiť príbehom študenta seminaristu, ktorý sa vybral na stretávku zo strednej školy. Životné lekcie myšlienok púštnych otcov mi boli dávkované pomaly, formou príbehu a rozhovorov medzi starcami a hlavným aktérom. Rôzne odporúčania známych, či na internete tvrdili, že je ľahko čitateľná a že ju zhltnem za pár dní. No musím priznať, že pristaviť sa a naozaj tuho sa zamyslieť bolo neraz potrebné pri hĺbke myšlienok, ktoré tam boli ukryté.

  |  Stálosť je dnes akási tabu téma

Stálosť je dnes akási tabu téma, štandardnou sa stala požiadavka byť flexibilný, mať najrôznejšie skúsenosti, vedieť si ich porovnať, žiadanou schopnosťou je dobrá prispôsobivosť a chuť sa učiť novým veciam. A do tohto dynamického sveta sa ozýva jeden muž, ktorý údajne „stretol“ púštnych otcov a hovorí nám o stálosti. Stálosti lásky, ďalej miesta, na ktorom zotrvávame, našich myšlienok a stálosti vo svojom povolaní. Po prečítaní knihy ostal vo mne intenzívny pocit, že stálosť dnes ostáva trochu podceňovaná. Tiež, že sa ju nedá mať, ale „stávať sa stálym“ znamená zápas v každom jednom dni.

  |  Odporúčam ju naozaj každému, kto hľadá upokojenie v uponáhľanej dobe

Po zoznámení sa s touto knihou som sa stala akousi samozvanou ambasádorkou jej myšlienok vo svojom okolí. Už teraz viem, že myšlienky púštnych otcov prostredníctvom tejto knihy oslovili mnohých ďalších a podnietili aj rôzne plodné diskusie. Odporúčam ju naozaj každému, kto hľadá upokojenie v uponáhľanej dobe, koho znepokojuje, že má „nedostatok“ času na dôležité veci a vzťahy v živote, a tiež tým, čo stoja pred dôležitými rozhodnutiami v živote a sú na pochybách…

Barbora Senková

Fotografia: Radoslav Gazdík, NativeArt

Najčítanejšie články