HomeNovinkyAnjeli do tretice v nasadení!

Anjeli do tretice v nasadení!

Autor

Dátum

Kategória

Ak ste si obľúbili sympatickú štvoricu Sami, Tylera, Mary Catherine a Marcusa – hlavné postavy trilógie Anjelská misia od Karen Kingsburyovej –, potešíme vás správou, že už tento týždeň spúšťame predpredaj jej dlhoočakávaného záverečného dielu s názvom Dotyk anjelských krídel.

Okrem štvorice hrdinov z mäsa a kostí stretávame aj štvoricu anjelov Ember, Becka, Jaga a Aspyn, ktorí musia spojiť svoje sily pri plnení nebezpečnej misie. Od jej výsledku totiž závisí život chlapca, ktorý má v budúcnosti vykonať veľké dielo pre Pána a Božie kráľovstvo. V stávke je teda okrem jeho života aj osud miliónov duší. Už v prvom diele sme sa dozvedeli, že chlapec sa bude volať Dallas Garner. Bude to syn Sami alebo Mary Catherine? Alebo že by to všetko bolo úplne inak?

Ústrednými postavami románu sú Mary Catherine a Marcus, ktorých už poznáte z predošlých dielov. Mary Catherine sa ocitne na zásadnej životnej križovatke, keď jej lekár oznámi, že musí podstúpiť transplantáciu srdca. Napriek svojmu zdravotnému stavu (alebo práve kvôli nemu) sa rozhodne podniknúť nebezpečnú cestu do Afriky, aby si splnia životný sen a starala sa tam o deti v sirotinci, keďže pre svoj zdravotný stav možno nikdy nebude mať vlastné deti.

Mary Catherine nám v tejto veci môže poslúžiť ako ukážka nesprávneho rozlišovania v životných situáciách. Po prvé, do Afriky sa rozhodla cestovať napriek odporúčaniam lekára. Odišla slúžiť sirotám, lebo to bol jej životný sen, ale prehliadla to, že v Los Angeles už mala rozbehnutú službu pre problémové deti a mládež z ulice, ktoré sú svojím spôsobom tiež sirotami, keďže im chýbajú vzory dospelých. Opustila teda službu deťom, ktoré už na ňu boli zvyknuté, dôverovali jej a spoliehali sa na jej pomoc. Nie sme takí niekedy aj my? Neprehliadame veci, ktoré nám Boh už dal, lebo navonok pôsobia jednoducho a každodenne, a neženieme sa za niečím, čo pôsobí veľkolepo? Netúžime robiť niečo veľké pre Boha, hoci on od nás možno čaká vernosť v každodenných povinnostiach?

Ďalšou chybou bolo, že Mary Catherine sa o svojom rozhodnutí s nikým neporadila: ani s rodičmi, ani s priateľmi, ani s duchovnou autoritou. Riadila sa iba vlastnými pocitmi a silnou túžbou splniť si sen.

Dobrou správou však je, že hoci sa Mary Catherine nerozhodla správne a pre vlastnú nerozumnosť sa ocitla v ohrození života, Boh ju nenechal tak, ale poslal jej pomoc – anjelov i ľudí. To je dobrá správa pre nás všetkých: Boh nad nami nikdy neláme palicu, nekrúti hlavou nad našimi chybami ani sa škodoradostne nesmeje, ale hľadá spôsoby, ako by nám pomohol a aj z našich chýb dokáže vyťažiť dobro.

Román Dotyk anjelských krídel môže byť pre nás všetkých výzvou stať sa lepšími priateľmi. Vieme, čo prežívajú naši priatelia? Zaujímame sa o ich problémy? Sme skutočne ochotní ich vypočuť, alebo sa rozhovory točia iba okolo nás? Nie sme príliš zaneprázdnení, takže sa na nás nemôžu obrátiť, alebo majú pocit, že by nás svojimi starosťami obťažovali?

A na druhej strane, nepodľahli sme klamstvu, že našim priateľom na nás nezáleží a že sme pre nich iba bremenom? Ak sa ocitneme v zložitej situácii, zveríme sa im so svojím trápením a prosíme ich o modlitbu, alebo si hrdinsky nahovárame, že všetko zvládneme sami? Toto bol prípad Mary Catherine. Napriek tomu, že bola obklopená blízkymi priateľmi, odmietla sa im zveriť so svojím problémom. Niekedy pred blízkymi tajíme svoje problémy, aby sme ich chránili, ale nepôsobí to napokon opačne? Nemajú potom skôr pocit, že sme ich vynechali zo svojho života, že im nedôverujem, že ich neuznávame hodných toho, aby s nami niesli náš kríž?

Je úžasné, že Sami, Tyler ani Marcus, ktorého ponuku na sobáš Mary Catherine niekoľkokrát odmietla, to s ňou nevzdali. Keď sa jej stav zhoršil, Marcus bol ochotný pohnúť aj zemou a nebom, aby jej pomohol.

Priatelia sú naozaj vzácny poklad. Skúste tento týždeň potešiť blízku priateľku či priateľa milým telefonátom, ďakovanou pohľadnicou, darčekom alebo pozvaním na kávu na terasu :). 

V knihe nájdete aj niekoľko nápadných, či menej nápadných narážok na detaily z autorkinho života. Tak napríklad, na jednom večierku znie z reproduktorov pieseň Kylea Kupeckeho, autorkino zaťa. Jedna z postáv sa chystá na štúdium na Liberty University, kde autorka v skutočnosti vyučuje tvorivé písanie. Aj samotná téma pomoci sirotám nie je autorke cudzia, keďže s manželom si adoptovali troch chlapcov z Haiti. 

Karen Kingsbury priznáva, že k napísaniu celej série ju podnietil verš z Listu Hebrejom 13, 2, kde čítame: „Nezabúdajte na pohostinnosť, lebo niektorí takto prijali ako hostí anjelov, a ani o tom nevedeli.“ Z toho podľa nej vyplýva, že v situáciách, keď nás niekto povzbudil, ponúkol nám pomoc alebo sa za nás modlil, tým niekým mohol byť aj anjel. Kniha vám otvorí oči, aby ste si viac všímali pôsobenie svojho anjela strážneho. A ak ste sa v prúde života akosi pozabudli modliť modlitbu „Anjel Boží, strážca môj“, myslím, že pod vplyvom tejto knižky ju opäť zaradíte do svojej rannej modlitby. Postavy románu netušili, že sú súčasťou veľkého Božieho plánu spasiť milióny ľudí. Ktovie, aký plán má Pán Boh s vami. Ktovie, akú misiu plní váš anjel strážny. Nech už je Boží plán s vaším životom akýkoľvek, môžete sa spoľahnúť na to, že je dobrý!

Zuzana Vengliková
Volám sa Zuzka. Študovala som učiteľstvo angličtiny a estetiky, ale už takmer desať rokov sa venujem prekladateľstvu. Rada pracujem so slovami a na tomto blogu budem písať o všetkom možnom, čo súvisí s knihami, ktoré prekladám, s čítaním či s knihami samotnými. Milujem pohyb a teší ma, keď sa mi darí rozhýbať aj iných. S manželom bývame v malebnom podtatranskom mestečku Spišská Belá.

Najčítanejšie články