HomeBlogyVianočné pečenie s Kumranom

Vianočné pečenie s Kumranom

Autor

Dátum

Kategória

Vianoce nie sú o pečení, ale pečenie je o Vianociach :). My tu v Kumrane milujeme knihy, ale ani proti pečeniu nič nemáme. Niektorí si užívame viac jeho prvú fázu – tvorivú a niektorí sa špecializujú najmä na tú druhú – konzumnú. Kvôli ochrane osobných údajov ich nebudeme menovať. Všetci však milujeme hrejivé a veselé stretnutia okolo stolov najrôznejších rozmerov, druhov a výšok. A koláčiky sú nástrojom lásky, ktorá nás okolo týchto stolov zhromažďuje.

Preto nás napadlo pozvať práve tých z vás, ktorí to ešte neskúsili, aby sa spolu s nami postavili ku kuchynskej doske a vyhrnuli si rukávy. Možno tým niekoho potešíte, prekvapíte alebo úplne šokujete. A odľahčíte tak ten jeden pár rúk, ktorý pri kuchynskej doske drží celoročnú stráž.

Pre vianočné pečenie sme pre vás vybrali dva jednoduché recepty, ktoré sú na Slovensku s Vianocami pevne prepojené. Tieto koláčiky sa dajú pripraviť v pokojnom predstihu a nepreťažia tak posledné dni pred oslavou Ježišovho narodenia.

Vianočné peľenie

Linecké kolieska

Tieto jednoduché krehké maslové kolieska spojené tenkou vrstvou džemu majú zvláštnu eleganciu a nenápadné čaro. Mnoho vianočných zákuskov už prišlo a odišlo, ale linecké koláčiky tu s nami aj po stáročiach zostávajú.

Ingrediencie:
  • 100g práškového cukru
  • 200g studeného masla z chladničky nakrájaného na asi centimetrové kocky
  • 300g hladkej múky
  • pol lyžičky vanilkového extraktu (môžete nahradiť vanilkovým cukrom, alebo použiť skutočnú vanilku, ak si chcete poriadne vyhodiť z kopýtka :))
  • štipka soli

Studené maslo čo najrýchlejšie vymiešajte s práškovým cukrom tak, aby sa maslo príliš nezohrialo. Na túto prácu je dobré využiť kuchynský robot (miešací hák podobný veslu) alebo ručný šľahač, ak ich máte k dispozícii. Ak nie, použite drevenú varešku a silu svalov. Keď je zmes homogénna, pridajte soľ a vanilkový extrakt a premiešajte.

Do maslovej zmesi prisypte múku a miešajte, kým sa hmota nezačne spájať a oddeľovať od stien nádoby. V tejto chvíli ešte stále čiastočne sypkú zmes vysypte na dosku a miesením rukami spojte dokopy. Cesto položte na plastovú fóliu, vyformujte z neho kváder s hrúbkou 2-3cm. Nepriedušne zabaľte do fólie a minimálne na hodinu dajte do chladničky. Cesto si môžete pripraviť aj deň vopred.

Po vychladení cesto na mierne pomúčenej doske vyvaľkajte na hrúbku 3mm a vykrajujte kolieska bez otvoru a kolieska s otvorom. Ukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Zakiaľ sa trúba nahrieva na 180 °C, dajte celý plech na približne 20 min do chladničky. Vychladenie koláčikov pred pečením im pomôže udržať tvar počas pečenia.

Pečte pri teplote 180 °C 6 -10 minút, kým na okrajoch neuvidíte prvé jemné zhnednutie. Čas bude závisieť od hrúbky koliesok a špecifík vašej trúby, preto sa radšej spoľahnite na vizuálne znaky. Koláčiky vytiahnite z trúby a niekoľko minút sa ich nedotýkajte. Keď vychladnú, môžete vrchné kolieska s otvorom posypať práškovým cukrom (ak doňho pridáte na prášok nadrvené mrazom sušené maliny, cukor bude ružový), spodné natrieť džemom a kolieska jemne spojiť.

Vianočné pečenie

Mäkké medovníčky

Medovníčky nemusíme nikomu predstavovať, sú s Vianocami nerozlučne spojené. Medovnikárstvo ako remeslo existovalo na Slovensku už v 14. storočí a Vianoce boli obdobím, keď si túto maškrtu mohli dovoliť aj chudobnejší. Pridajte sa k dlhej slovenskej tradícii aj s týmto overeným receptom našej kolegyne Moniky:

Ingrediencie:
  • 3 žĺtka, 1 bielok
  • 200g práškového cukru
  • 125g masla
  • 4 lyžice medu
  • 500g hladkej múky
  • 100g pomletých orechov
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 1 lyžička škorice
  • 1/2 lyžičky pomletých klinčekov
  • 1/2 lyžice perníkového korenia
  • 4 lyžice kakaa 
Postup:

Do medu primiešame koreniny, zmäknuté maslo, práškový cukor a vajíčka (cukor a vajíčka pridáme na striedačku). Do misky si pripravíme múku, sódu, prášok do pečiva, kakao a premiešame. Postupne pridáme „tekutú“ zmes a vypracujeme cesto. Lepšie je vypracovať mäkšie cesto (nesmie sa lepiť), trošku po odležaní stvrdne. Rozdelíme na 2 bochníky, zabalíme do potravinovej fólie a necháme odležať v chladničke minimálne 1 deň (cesto vydrží aj viac dní, čím dlhšie stojí, tým lepšie sa s ním potom pracuje). Cesto je dobré vybrať z chladničky aj 4 hodiny pred vaľkaním. Pečieme na 200⁰C približne 5 minút. Po vybratí potrieme medovníčky vaječným bielkom. Medovníky zmäknú na tanieri (nie v uzavretej nádobe).

Vianočné vykrajovačky a sviečky Candler

Tento rok sme si pre vás pripravili aj krásne vykrajovačky, ktoré vám pomôžu aj bez veľkého nadania urobiť malé umelecké diela. V balíčku nájdete tri formičky v tvare betlehemskej rodiny, srdiečka s logom Kumranu a líšky. A ak sa nám ani tak nepodarilo vás na vianočné pečenie nahovoriť, môžete si vytvoriť predvianočnú atmosféru aj nádherne voňavými sviečkami Candler.

Titulná foto gpointstudio | Freepik

Eva Štrbová
Redaktorka vydavateľstva kumran.sk

Najčítanejšie články