HomeNovinkyPredstavujeme novú románovú autorku Janette Okeovú

Predstavujeme novú románovú autorku Janette Okeovú

Autor

Dátum

Kategória

Nazvať Janette Okeovú (čítaj Oukovú) novou autorkou je trochu smiešne, keďže táto priekopníčka a legenda kresťanskej literatúry tvorí už vyše štyridsať rokov. Jej meno vám možno nie je známe, no veľká časť z vás istotne videla film Tichá láska (Love Comes Softly) zachytávajúci príbeh mladej vdovy Marty, ktorá sa z existenčných dôvodov vydá za vdovca a postupne sa doňho zaľúbi a získa si aj srdce jeho dospievajúcej dcéry. Sme veľmi radi, že teraz vám môžeme priniesť jej romány v slovenčine! V nasledujúcich riadkoch vám Janette Okeovú (nar. 1935) predstavíme nielen ako spisovateľku, ale aj ako ženu a matku, ktorá nás môže v mnohom inšpirovať.

Detstvo v divočine

Väčšina románov tejto kanadskej autorky sa odohráva na prelome 19. a 20. storočia predovšetkým v „divočine“, na dovtedy neosídlených územiach západnej Kanady, na ktoré prichádzajú prví osadníci z východu. Okeová mala so životom v takých neľahkých podmienkach vlastnú skúsenosť, keďže sama sa narodila v zrubovom dome v rodine novousadlíkov v provincii Alberta. O tom, že vyrastať v nedotknutej prírode bolo nielen náročné, ale aj čarovné, svedčí fakt, že jej prvá spomienka z detstva sa spája s naháňaním veveričiek. Osudy prvých osadníkov ju vždy fascinovali, preto už ako tínedžerka hltala knihy s touto tematikou. Aj vďaka tomu pôsobia jej opisy každodenného života autenticky a pomôžu nám vytvoriť si predstavu o tom, ako sa v tej dobe žilo.

Životné skúšky

Jej osobný život sa nezaobišiel bez náročných okamihov. Najprv ako nádejná študentka musela pre chorobu v rodine prerušiť štúdium, ku ktorému sa vrátila až neskôr (vyštudovala teológiu). Keď sa po ukončení štúdia vydala za pastora, ktorý viedol viacero misijných cirkevných spoločenstiev a neskôr sa stal dekanom teologickej fakulty, netušila, že ich prvé pokusy o založenie rodiny poznačí spontánny potrat a smrť novorodeného synčeka. Boh im však napokon požehnal štyri deti a mnoho vnúčat.

Začiatky tvorby

Písanie bolo odjakživa jej záľubou. Zúčastnila sa na niekoľkých kurzoch tvorivého písania, kde na svoju tvorbu získala pozitívnu spätnú väzbu. Prvý príbeh, ktorý v hlave rozvíjala už dlhší čas, dala na papier až vo veku štyridsaťštyri rokov! (Dámy, nikdy nie je neskoro začať napĺňať svoje sny!) Ako pracujúca matka štyroch detí (vrátane dvojčiat!) si na písanie musela uchmatnúť čas ráno pred odchodom do práce, počas obedňajšej prestávky, po večeroch a cestou na rodinné dovolenky.

Čo ju vlastne priviedlo k písaniu? Všimla si, že romantické romány na pultoch kníhkupectiev nie sú veľmi vhodným čítaním pre kresťanské ženy a dievčatá. Túžila im priniesť „čisté“ a zábavné príbehy. Ako hovorí jej dcéra, Janette Okeová vnímala každú knihu ako formu misionárskej činnosti, v rámci ktorej sa delila o svoju vieru a povzbudzovala čitateľky k životu plnému nádeje a dôvery v Boha. Jej zámer jej vyšiel, keďže podľa kritikov jej knihy opisujú „skutočný život, úprimnú lásku a trvalé hodnoty“.

Zápas s Bohom

Veľmi pôsobivý je príbeh, ktorý sa odohral na začiatku jej kariéry. Pri písaní prvej knihy povedala Bohu, že ak bude úspešná, dá mu svoj talent na písanie k dispozícii. Na to cítila, akoby jej Boh v srdci povedal, že ak mu chce slúžiť písaním, nech mu svoj talent odovzdá hneď na začiatku a nečaká, ako to dopadne. Po dlhšom zápase s Bohom mu napokon v modlitbe povedala: „Dobre, Bože, bude po tvojom. Budem písať najlepšie, ako viem, aby to bolo na tvoju slávu, a či z toho niečo bude alebo nie, to nechám úplne na teba.“

Skromná legenda

Janette je veľmi plodnou a úspešnou autorkou, vydala už vyše sedemdesiatpäť románov a kníh pre deti, z ktorých sa predalo tridsať miliónov výtlačkov a boli preložené do štrnástich jazykov. Napriek veľkému úspechu ju jej spolupracovníci opisujú ako skromnú, tichú ženu s príjemným hlasom a usilovnú „pracantku“.

Cesta na vrchol však nebola jednoduchá a priamočiara aj Janette sa musela vyrovnať s odmietnutím rukopisu. Navzdory prvotnému neúspechu sa nevzdala a napokon sa dočkala kladnej odpovede z vydavateľstva Bethany House, ktoré jej debutový román Love Comes Softly z roku 1979 vydalo ako svoju prvú beletristickú publikáciu. Na prvý pohľad to nemusí byť zaujímavá informácia, ale ide práve o to vydavateľstvo, ktoré v súčasnosti vydáva knihy aj u nás obľúbených autoriek, akými sú napríklad Julie Klassenová, Kate Breslinová a Dani Pettreyová. Bez Okeovej priekopníckeho kroku by sme dnes určite nemali k dispozícii toľko inšpiratívnych kresťanských románov. Mnohí ju teda považujú za legendu tohto žánru. Za prínos do kresťanskej literatúry získala viacero ocenení.

Keď srdce zavolá

Ako prvú z jej kníh vám prinášame útly román Keď srdce zavolá, ktorý sa stal motívom pre vznik americko-kanadského televízneho seriálu When Calls the Heart. V apríli tohto roka odvysielali už jeho siedmu sériu, pozrieť si ho môžete aj na Netflixe.

Hlavnou hrdinkou knihy Keď srdce zavolá je mladá učiteľka Elizabeth, ktorá sa z pohodlia rodičovského domu v Toronte vyberá učiť do vidieckej školy na západ Kanady, do kraja, kde dobrú noc dávajú líšky, hm, vlastne kojoty. Tam sa musí vysporiadať s rozličnými prekážkami, na ktoré ako dievča z mesta nebola pripravená. A aký by to bol príbeh bez romantickej zápletky? Chcete vedieť, kto si získa jej srdce? To vám, samozrejme, neprezradím. Poviem len toľko, že to bude muž na pohľadanie.

A čo si o knihe Keď srdce zavolá myslia slovenské čitateľky?

„Príbeh je veľmi pútavý a vtipný, čitateľ ho prečíta jedným dychom. Zaujali ma historické súvislosti, hlavne úloha jazdnej polície v súvislosti s Indiánmi. Z knihy cítiť, z akého prostredia autorka pochádza, aké boli zvyky v jej rodine a blízkom okolí.“

– čitateľka Katka

„Kniha je písaná veľmi jednoduchým a jemným štýlom a je vhodná pre mladšie čitateľky. Nachádza sa v nej viacero pasáží, keď hlavná hrdinka Elizabeth musí prekonávať samu seba, čo môže byť pre čitateľov veľmi motivujúce a povzbudzujúce. Nechýba ani romantická zápletka.“

– čitateľka Danka

 

Zdroje:

https://en.wikipedia.org/wiki/Janette_Oke

Janette Oke

Najčítanejšie články