HomePodcastPavol Strežo: Pokánie vždy prináša požehnanie (Scribendi podcast #029)

Pavol Strežo: Pokánie vždy prináša požehnanie (Scribendi podcast #029)

Autor

Dátum

Kategória

V túžbe po svojbytnosti a národnej identite sme sa ako národ nechali oklamať. Je židovská otázka na Slovensku Pandorinou skrinkou? O mesiánskych Židoch, znameniach čias a tajomstve olivového stromu hovorí líder Spoločenstva novej evanjelizácie Pavol Strežo.

V podcaste si vypočujete:

• Sú Židia stále vyvoleným národom?
• Prečo sa potrebujeme vyrovnať s minulosťou?
• Čo je to Druhý Jeruzalemský koncil a prečo je pre nás dôležitý?
• Čo momentálne Duch Svätý koná v cirkvi?
• Kto sú mesiánski Židia a čo o nich povedal kardinál Joseph Ratzinger?

V epizóde s poradovým číslom 28 sme okrem iného dotkli aj Židovskej komunity. V tom čase vychádzala vo vydavateľstve Kumran kniha s názvom Vyvolený národ, ktorá nás motivovala k tomu, aby sme židovskej problematike venovali samostatnú epizódu.

V podcaste Scribendi sme privítali Pavla Streža, ktorý je líder Spoločenstva novej evanjelizácie a pracuje aj pre organizáciu TJCII (Towards Jerusalem Council Two – Smerom k Druhému Jeruzalemskému koncilu), ktorá je iniciatívou pokánia a zmierenia medzi židovskou a pohanskou časťou „Tela Krista“.

Pavol Strežo s rodinou. Spolu s manželkou Jankou vychovávajú 3 deti. Zdroj: FB/Janka Fačková Strežová

„Prvá cirkev bola výhradne zo Židov,“ vovádza nás do témy Pavol. Všetci ľudia, ktorí sa obrátili, boli taktiež Židia a problém nastal, keď prišlo v Jeruzaleme prenasledovanie a učeníci sa rozpŕchli. Boh začal konať v životoch iných národov a pravoverným Židom sa to nepozdávalo, tak sa to snažili verifikovať. Nakoniec sa Božie konanie v životoch pohanských národov ukázalo ako skutočné, čo Židov v Jeruzaleme prekvapilo. „Tu vzniká napätie, pretože niektorí Židia to nedokázali pochopiť,“ pokračuje náš hosť. Situácia sa vyostruje a riešením je zhromaždenie, ktoré poznáme ako Prvý Jeruzalemský koncil (Sk 15).

Židia nás prijali do cirkvi, ktorá je ich a po mnohých rokoch sme sa k Židom začali správať ako kukučka v cudzom hniezde (Rim9). „Prijali nás do toho hniezda a viete čo urobí kukučka? Vyliahne sa a všetky ostatné mláďatká vytlačí z hniezda a povie: A teraz všetko požehnanie patrí mne,“ objasňuje Pavol. Od 2. storočia narastá antisemitizmus nielen v spoločnosti, ale aj v cirkvi v znamení kázania o tom, že Boh so Židmi skončil a už sme tu my.

Vznikli 2 samostatné náboženstvá: kresťanstvo a judaizmus. O Druhom Jeruzalemskom koncile hovoríme v súvislosti s tým, že tu máme cirkev z národov (pohanov) a začali sa obracať Židia. Od roku 1967 sa formuje Mesiánsko-židovské hnutie, ktoré uznalo Ježiša za svojho Mesiáša a vzbudzuje mnoho otáznikov. „Z tohto dôvodu by bolo potrebné, aby sa opäť apoštoli všetkých cirkví stretli v Jeruzaleme a vrátili naspäť prvorodenstvo, ktoré sme ukradli. Oni sú stále vyvolený národ a Pán Boh s nimi neskončil,“ vysvetľuje líder z Dolného Kubína.

Kajúca tryzna v Leviciach. Zatiaľ sa uskutočnila v 18 mestách na Slovensku. Foto: Marián Bielik

Po tom, čo Diabol zviedol Adama a Evu, dostáva varovanie, že príde potomok, ktorý mu rozmliaždi hlavu. Keď si Boh vyvolil Abraháma a jeden vyvolený národ, je to Diablovi jasné a snaží sa tento národ zničiť, aby ten potomok nikdy nevzišiel. Tento motív môžeme vnímať v celej histórii ľudstva a mnoho krajín, Slovensko nevynímajúc, nemá v židovskej otázke čistý štít. Keď si Boh vyvolil Abraháma povedal mu: Kto teba požehnám, toho ja požehnám a kto teba prekľaje, toho ja prekľajem. „Predstavte si, že my sme toto urobili vyvolenému ľudu a prídeme k Bohu a povieme: Otec, my sme tu, požehnaj nás,“ ozrejmuje Pavol Strežo. Je to na nás všetkých, aby sme sa rozhodli, čo s tým chceme urobiť.

„Potrebujeme prísť do našich regiónov, postaviť sa spolu pred Boha a predstaviteľov Židovskej náboženskej obce, preživších holokaustu alebo ich príbuzných a ústami Daniela alebo Nehemiáša vyznávali, že my a naši otcovia sme hrešili,“ uzatvára Pavol Strežo. Takáto forma identifikačného pokánia sa nazýva kajúca tryzna, ktorá sa prostredníctvom organizácie TJCII konala už v 18 mestách na Slovensku.

Scribendi podcast ďakuje Pavlovi Strežovi za jeho čas a praje požehnanie a odvahu v ďalšej službe.

Ohromné maličkosti Pavla Streža:

Futbal s deťmi a káva s manželkou

Ak Vás táto tému zaujala, viac sa môžete dozvedieť na stránke organizácie TJCII.

Vyrobil: Kumran

Moderátori: Momo, Pán Patrik

Patrik Bendík
učím sa mať rád ľudí, hľadám a volím dobro, nechcem premárniť život všednosťou a som rád spolu. asi.

Najčítanejšie články