HomeBlogyPäť kníh pre oddych duše

Päť kníh pre oddych duše

Autor

Dátum

Kategória

To, o čo naše duše úpenlivo prosia nás moderných ľudí, je ticho. Cítime to v krátkych momentoch, keď sa uprostred dňa zastavíme, zodvihneme hlavu a pocítime ľahkosť, akoby bola naša duša na chvíľku vypustená z tmavého väzenia na lúku zaliatu slnkom. Tento krátky záblesk radosti zo života však obvykle dlho nevydrží. Už o chvíľu nás opäť zaplavia myšlienky, hŕba dôležitých a ešte častejšiu úplne zbytočných úvah a naša duša sa len prikrčí a opäť schová do svojho kútika, na ktorý je už roky zvyknutá.

Ticho je našou hlbokou túžbou a zároveň je zotrvanie vo vnútornom tichu pre človeka jednou z tých najnáročnejších „aktivít“. Nikdy to nebolo ľahké, ale dostupnosť nových informácií a rozptýlenia kdekoľvek a kedykoľvek, v kuchyni, spálni či na balkóne, za volantom, na ulici či obchode, v záhrade na lesnej čistinke či morskej pláži, robí zo zahlučnenosti moderného človeka vážny problém.

Krotiteľky nepokojných myšlienok

V tejto situácii je veľkou pomocou pre nepokojného a neposedného súčasníka kniha. Čítanie ešte nie je ticho, ale je k nemu blízko, možno najbližšie zo všetkých činností. Dokáže skrotiť rozbesnené myšlienky a nasmerovať ich k pokoju. A keď sa myseľ opäť rozbehne poza bučky, dokáže ho pár viet z dobrej knihy do ticha opäť navrátiť. Na tomto princípe funguje Lectio Divina modlitebné čítanie Biblie, ale veľmi dobre nám môžu poslúžiť aj iné „tiché“ knihy. Vo všeobecnosti je lepšie ak nemajú dych vyrážajúci dej dráždiaci zmysly či emócie. Neexistujú však presné pravidlá, dobrým pomocníkom môže byť kniha akokoľvek nevšedného žánru, ak do nej autor vloží pravdivosť a hĺbku.

Vybrali sme päť kníh, ktoré sa nám javia ako dobré pomôcky pre oddych duše. Je ich ale samozrejme omnoho viac, veríme, že za určitých okolností, môže duši dobre poslúžiť väčšina titulov, ktoré nájdete v našom obchode.

Päť kníh
Autor: Radoslav Gazdík

Čaro jednoduchého života

Jedna z najkrajších kníh, aké som čítala, ukazuje nám čo sú skutočné hodnoty a radosť. Odporúčam.“ Mária

Dojímavé spomienky jednoduchej pastierky oviec Marie de Brebis už očarili nespočetné množstvo čitateľov. Dva roky pred svojou smrťou nadiktovala príbeh svojho dlhého života úspešnému francúzskemu autorovi Christianovi Signolovi – tak vznikol podmanivý portrét ženy, ktorá rozpráva o čare jednoduchých vecí.

„Sotva som vedela chodiť, už som sa naučila vkĺznuť pod brucho ovčích matiek a piť priamo z ich vemien. Nikdy ma neodmietli a nikdy som neutŕžila ani najmenší štuchanec. Nahrádzali mi tú, ktorá mi tak veľmi chýbala, trochu neskoršie, keď som zistila, že som najdúch. Vždy som vedela, čo je šťastie: keď je človek spokojný s tým, čo má, a sám sa prijíma taký, aký je.“

Ako počuť Boha

Som nadšená zo všetkých Petových kníh. Aj táto je realistická, hlboká a určená všetkým, ktorí chcú počuť Boha prirodzeným spôsobom vo svojom každodennom živote. Určite odporúčam.“ Henrieta

Jedna z najhlbších a najvážnejších otázok, aké si kresťania kladú, je, ako počuť Boha? A komunikuje s nami vôbec? Pete Greig prichádza vo svojej najnovšej knihe s odpoveďou – Boha počujeme oveľa častejšie, ako si myslíme! Háčik je v tom, že očakávame, že sa nám prihovorí v ohni, víchre či zemetrasení, ako s tým počítal aj prorok Eliáš na vrchu Horeb, a neuvedomujeme, že Boží hlas je práve ten tichý a príjemný šelest, ktorý nám tak často zaznieva v duši.

Tisíc darov

Knihu som dostala ako dar. Čítala som ju veľmi pomaly, pretože takmer každá veta je hodná dlhšieho zamyslenia a pouvažovania. Ludia si často v tejto zbesilej dobe ani nestihnú uvedomiť, koľko darov denne dostávame z Jeho plnej priehršte. Odporúčam prečítať a spomaliť v životnom behu.“ Lýdia

Hlboká, úprimná a poetická kniha Tisíc darov nás nabáda, aby sme opustili vyprahnutú pôdu pýchy, strachu a úsilia všetko ovládať a odovzdali sa Bohu, ktorý naplní našu čašu po okraj. Ann Voskampová nás pozýva do svojich vlastných okamihov milosti a jemne nás učí, ako biblicky oplakať stratu a zmeniť bolesť na poéziu; zámerne prijať životný štýl radikálnej vďaky, spomaliť a zachytiť Boha v danom okamihu.

Už nevládzem

Táto kniha zmenila môj pohľad na seba samú. Zbavila ma výčitiek z toho, že nevládzem byť nonstop výkonná a poruke, keď to druhí potrebujú. Ukázala mi, že únava nie je prekážka, ale cesta… Odporúčam ju všetkým, ktorí sú unavení a nevedia si s únavou poradiť.“ Mija

Anselm Grün napísal knihu Už nevládzem aby bola liekom na únavu zo života. Vďaka nej môžeme odkryť nové poznanie o sebe, znovu sa zamyslieť nad svojím životným nastavením a nájsť neobjavené hodnoty. Získame príležitosť premýšľať o svojej únave a urobiť rozhodnutia, ktoré sa stanú nádejou na zmenu.

O nič ustarostení

Práve som dočítal túto skvelú knihu… Naozaj ma veľmi povzbudila a ponúkla mi veľa myšlienok pre lepší život. Skvelá kniha pre dnešný ustráchaný svet.“ Ľudovít

O nič ustarostení je bestseller do obľúbeného kresťanského autora Maxa Lucada. Ak sa Boh stane vaším pomocníkom, budete dnes lepšie spať a zajtra sa viac usmievať. Naučíte sa, ako sa upokojiť vo vypätých situáciách, ako sa na zlé správy pozerať optikou Božej neobmedzenej vlády. Spoznáte život, ktorý sa vyznačuje pokojom, a osvojíte si nástroje, ktoré vám pomôžu zvládnuť nápor úzkostí a obáv.
Pozvime Boha, aby nás naučil novým spôsobom čeliť strachu a víťaziť nad obavami. S jeho pomocou „nebudeme o nič ustarostení“ a zažijeme „Boží pokoj, ktorý prevyšuje každú chápavosť“.

Eva Štrbová
Redaktorka vydavateľstva kumran.sk

Najčítanejšie články