HomePodcastManželia Janusovci: Obdobie čakania bolo pre nás obohacujúce (Scribendi podcast #030)

Manželia Janusovci: Obdobie čakania bolo pre nás obohacujúce (Scribendi podcast #030)

Autor

Dátum

Kategória

Na dieťa čakali 10 rokov a teraz sú šťastnými rodičmi. Aké emócie prežívali a čo im dodávalo silu? O službe, ktorá sa nedeje v kostoloch, autentických srdciach a životoch popretkávaných nitkami nádeje hovoria manželia Veronika a Martin Janusovci.  

V podcaste si vypočujete:

• Na čom pracoval Boh vo Veronikinom srdci počas 10 rokov čakania na potomka?
• Čo bolo kľúčovým momentom pre vývoj ich služby?
• Prečo je dôležité venovať sa v službe špeciálne mužom?
• Ako sa Martin prispôsobil novým rolám manžela a otca?
• Čo je víziou programu ŠAS, v ktorom sa manželia angažujú?

Scribendi – podcast, ktorý má nádej. Pri príprave a nahrávaní jubilejnej 30. epizódy nášho knižného podcastu sme mali toto heslo neustále pred očami. Po dlhšom čase sme v Scribendi privítali dvojicu hostí. Naše pozvanie tentoraz prijali Martin a Veronika Janusovci. Martin sa venuje naplno službe v projekte Otcovo srdce a Veronika je momentálne na materskej dovolenke. Oboch ich môžeme poznať z neformálneho vzdelávania ŠAS (Škola autentických sŕdc).

Keďže obaja aktívne pôsobia v službe iným, naše prvé otázky smerovali, pochopiteľne, na túto oblasť. „Nie je to len niečo, čo robíme. Je to aj o tom, že ako to robíme a prečo to robíme,“ otvára náš rozhovor Martin. V službe ho inšpirovala aj mama, ktorá bola celý svoj život zdravotnou sestrou a často hovorievala, že ide do dennej či nočnej služby. „Ja to vnímam ako byť na takom správnom mieste. Pre mňa tam, kde som teraz alebo kde som aj v minulosti pôsobila, tak tomu predchádzalo pozvanie a vnímanie osobných darov,“ dodáva Veronika na margo odhalenia spôsobu služby iným.

Martin a Veronika s dcérou Kristou. Zdroj: Archív/MJ

Veronika a Martin boli od začiatku manželstva nastavení na to, že chcú mať rodinu. Nakoniec však museli na deti čakať 10 rokov, no momentálne sa tešia z dcéry Kristy a syna Jonatána. „Teraz, keď už tie deti máme, tak sa ľahko zabudne na to obdobie,“ spomína Veronika. Počas obdobia čakania sa vystriedalo mnoho pocitov a kráčanie v nádeji striedali náročnejšie fázy. V každom prípade aj počas tejto cesty natrafili na lekárov a ľudí okolo, ktorí ich podporovali. „Myslím si, že to čo nás nieslo boli modlitby a proroctvá, ktoré sme mali,“ reflektuje náš hosť.

Martin sa okrem ŠAS-ky venuje službe mužom aj v projekte Otcovej Stodoly. Potrebujú muži špeciálnu službu? „Prirodzene pozeráme na to, že deti potrebujú službu, mladí ju potrebujú, lebo sú v náročnom období života, ženy majú skupinky… Na mužov sa zabúda, berie sa to, že sa vysporiadame s vecami a stačí nám ísť niekedy na pivo,“ uvádza tému Martin a dodáva, „možno, že práve, ak chlapi nemajú nejaký priestor, kde sa môžu zdieľať a ísť do hĺbky, tak jediným riešením je ísť na pivo a celé to nejako zlyháva.“ Víziou projektu je veľká premena mužov na Slovensku. Z pohľadu kvality i kvantity.

Martin prednáša o autenticite na ŠAS. Zdroj: Archév/MJ

Martina podnietil k službe mužom aj obraz armády bojujúcej ako jeden muž, ktorý sa v Biblii spomína niekoľkokrát. Jedným z Božích bojovníkov, ktorý ho osobne inšpirovali je Jozue, ktorý prichádza po Mojžišovi a nemá to vôbec jednoduché. Boh ho však neustále povzbudzuje. Viac príbehov o biblických mužoch sa dočítate aj v románe od Francine Riversovej Synovia povzbudenia.

Víziu ŠAS-ky sformovala Veronikina sestra Ľudka Hagovská. Pôvodne išlo o Školu animátorského sprevádzania. Po tom, čo Ľudka v roku 2012 zomrela prevzali školu ako dedičstvo Martin s Veronikou. Spolu s tímom ľudí nakoniec školu transformovali a momentálne nesie názov Škola autentických sŕdc.

Podcast Scribendi ďakuje manželom Janusovcom za otvorený rozhovor a praje veľa radostných chvíľ v rodine i službe.

Ak vás zaujala téma plodnosti, manželia Janusovci odporúčajú web PloDar.

Ohromné maličkosti manželov Janusovcov:

Veronika: ranná káva osamote ešte predtým ako sa prebudia deti
Martin: prechádzky ranným prázdnym mestom

Knihy spomínané v podcaste:

Vyrobil: Kumran

Moderátori: Momo, Pán Patrik

Patrik Bendík
učím sa mať rád ľudí, hľadám a volím dobro, nechcem premárniť život všednosťou a som rád spolu. asi.

Najčítanejšie články