HomeBlogyLenka Slavkovská: Ročný plán čítania Biblie mi ukázal, kde mi uteká čas

Lenka Slavkovská: Ročný plán čítania Biblie mi ukázal, kde mi uteká čas

Autor

Dátum

Kategória

S novou pozíciou v Kumrane sa mi naskytla príležitosť spolupracovať na novom vydaní Ročného plánu čítania Biblie. Viackrát som sa pristihla pri tom, že som sa do istých pasáží začítala a rozhodovala som sa, či tiež skúsim prečítať Bibliu za rok. Už samotné editovanie mi však zabralo množstvo času, čo vo mne vyvolalo pochybnosti. Má to vôbec zmysel? Zvládnem to? Budem mať na to čas? Kto sa nepýta, ten sa nedozvie, preto som sa rozhodla opýtať sa tieto otázky niekoho, kto prečítal Bibliu za rok podľa stanoveného plánu.

Prinášam vám rozhovor s Lenkou Slávkovskou, čerstvou mamičkou a odvážnou ženou, ktorá sa navzdory hlasom okolia odhodlala pustiť do tejto výzvy a pred časom ju úspešne dokončila.

1. Ako sa ti darilo v čítaní sv. písma pred začatím čítania podľa ročného plánu?

V čítaní Biblie som pred tým nebola určite taká disciplinovaná ako počas ročného plánu. Nechávala som to väčšinou na náhodu a čítala som skôr žalmy poprípade listy z Nového Zákona. Predtým som už raz ako mladá zanietená kresťanka Bibliu prečítala a myslela som si, že mi to stačí raz za život. Spoliehala som sa tiež na veľa plánov v rámci aplikácie youversion.com, ktorú som mala stiahnutú a tam boli určité state z Písma. Musela som sa však k tomu nútiť a často som dni so živým slovom vynechávala a ospravedlňovala som si to nedostatkom času.

2. Prečo si sa vlastne rozhodla prejsť celou Bibliou systematicky podľa vopred zadaného harmonogramu?

Rozhodla som sa tak preto, lebo ma čakal prvý rok prežitý s našou prvorodenou dcérou. Vedela som, že to môže byť kritický rok pre mňa ako prvorodičku v tom, že celý svoj čas budem dávať jej. Možno sa vo mne skrýval aj strach, že prídem o niečo v oblasti viery, o ten vzťah s Bohom a o ten čas, ktorý som mu mohla venovať pred dieťaťom. Vedela som, že musím cieľavedome ten rok naplánovať, aby som “nevypadla” z tej mojej cesty za Bohom. A v tom mi napadlo, prečo si nedať challenge prečítať Bibliu za rok. Prichádzali myšlienky a možno aj reči z okolia, že „moja zlatá, na to nebudeš mať čas“ a podobne. Uvedomila som si po pár mesiacoch, že je to všetko o prioritách a o tom, kde mi ten čas uteká, keď dieťa spí, keď nemám náladu, keď sa mi nechce. Uteká mi všade inde len nie tam, kde by som chcela. A som veľmi šťastná, že som sa na to dala.

Príprava na materstvo bola pre Lenku plná Božieho Slova.
3. Dalo sa to zvládať aj popri bábätku a iných aktivitách? Všetko klapalo ako malo, či si musela niekedy aj dobiehať dni?

Denne som plánu venovala cca 20 min. Najskôr ma to prekvapilo, že to nie je vlastne tak instantné ako všetko naokolo a trvá to možno trošku dlhšie, ale časom mi to už zvláštne neprišlo. Práve naopak, vedela som si na to vyhradiť čas a robila som to vždy ako prvé, akonáhle malá zaspala. Samozrejme sa mi stalo, že som niektoré dni dobiehala, ale nikdy to nebolo viac ako 5 dní. To som si dala takú hranicu, že za tú už ísť nemôžem, lebo by som to už nedobehla.

4. Chcela si to v priebehu roka niekedy vzdať? Čo ťa motivovalo pokračovať ďalej?

Mala som možno dve také krízy, kedy som si vravela, že už je to dlho a už ma to štve 😁, ale čím ďalej sa človek dostane, tým má väčšiu motiváciu to aj dokončiť. Takže už za polkou by som to určite nevzdala, ale to tiež závisí od povahy človeka. Ja som proste vedela, že toto chcem a išla som za tým každým dňom.

5. Ak by som sa chcela pustiť do čítania podľa plánu, na čo by som si mala dávať pozor, aby som to naozaj zvládla prečítať Bibliu za rok a aby som tento rok prežila čo najplnohodnotnejšie?

Zhrnula by som to asi do siedmich bodov:

  • pripomínať si svoj záväzok
  • stanoviť si to ako svoju prioritu na najbližší rok
  • nevynechať viac ako 5 dní alebo stanoviť si svoju vlastnú hranicu 
  • prečítať si plán hneď ráno alebo hneď ako je to možné
  • spríjemniť si to, urobiť si vlastnú rutinu s plánom (ja som si napríklad vždy urobila kávu)
  • nevyčítať si, ak to nedám na prvýkrát
  • možno nebrať to tak vážne v niečom a byť slobodný od toho. Boh sa na teba nenahnevá, On bude čakať na ten správny okamih, kedy znova začneš.

Ver mi, bude to stáť za to, skús to!

Ročný plán čítania Biblie sa dá zvládnuť aj popri bábätku a iných aktivitách.
6. Prežila si za tento čas niečo prelomové vo svojom živote, čo môžeš pripísať aj tomuto záväzku?

Prelomový bol v tomto roku určite pôrod našej dcéry Adely a jej príchod na svet. Vždy si to budem spolu spájať a viem, že aj tento plán ma urobil systematickým, disciplinovaným a lepším človekom. Poznať Písmo a tým aj viac Boha nemôže byť zlým rozhodnutím. Prelomovým bolo takisto myslenie a aj zistenie, koľko toho ešte neviem a koľko múdrostí skrýva táto kniha.

7. Zmákla si prečítať celú Bibliu, ako bude teraz vyzerať tvoje čítanie sv. Písma? Dávaš si pauzu typu „misia splnená“ či sa Božie Slovo stalo neodmysliteľnou súčasťou tvojho dňa?

Presne takýto postoj som mala pred ukončením roka, že potrebujem si od toho teraz trochu “oddýchnuť”, ale bola to veľká hlúposť, lebo som si uvedomila, že z nášho duchovného života sa nedá len tak oddýchnuť. Že si vlastne nechcem oddýchnuť, lebo viem, že to je to čo ma napĺňa, čo mi dáva silu do ostatných dní, že je to moja voda, ktorá ma živí a že ja nechcem mať pauzu zo vzťahu s Bohom. Práve naopak. Potrebujem teraz omnoho viac a tak som sa na začiatok roka dala na program Exodus 😁. Čítam Písmo nie preto, že musím, ale pre to, že chcem. a že potrebujem, lebo to čím si plníme svoje srdce to potom vychádza z našich úst. Čo nesieme to aj uvoľňujeme a ja si chcem niesť lásku, pokoj, dobrotu, miernosť a pravdu. 

Monika Bendíková
Monika Bendíková
Nová kreatívna krv v Kumrane, ktorá sa nebojí nových výziev a príležitostí. Čerstvá manželka, ktorá rada prekonáva svoje limity v prírode, ale nepohrdne ani pokojným večerom pri filme či dobrej knihe.

Najčítanejšie články