HomeNovinkyDebutový bestseller: Kaviareň slečny Lulu

Debutový bestseller: Kaviareň slečny Lulu

Autor

Dátum

Kategória

Romantickú bodku za tohtoročným vydavateľským rokom v Kumrane dá Tonya „T. I.“ Loweová svojím očarujúcim debutovým bestsellerom Kaviareň slečny Lulu.

Hlavná hrdinka Leah sa na úteku pred svojou minulosťou (Opisy toho, čím si prešla, budete hltať s napätím!) ocitá v malom mestečku, kde náhodou natrafí na útulnú kaviareň. Majiteľka Lulu jej ponúkne prácu, strechu nad hlavou a šancu začať odznova. Aký by to však bol romantický príbeh bez mužského hrdinu? Crowley Mason, Lulin priateľ, právnik a najžiadanejší nezadaný muž v meste, je voči Leah od začiatku podozrievavý a správa s k nej odmerane. Preskočí však medzi nimi iskra a Leah, poznačená bolestivými skúsenosťami, stojí pred dilemou, či sa odhodlá znovu dôverovať a otvoriť sa láske.

Sami ste si už možno položili otázku, čo s ranami, ktoré ste v živote utŕžili. Je možné sa z nich uzdraviť a môžu priniesť niečo dobré? Možno ste dospeli k podobne skeptickému záveru ako hrdinka Leah: „Niektoré rany sú skrátka príliš hlboké na to, aby sa dali uzdraviť.“ Postupne však s pomocou Boha, ktorý často dosahuje nadprirodzené výsledky (uzdravenie neuzdraviteľného) prirodzenými prostriedkami (ľudským priateľstvom, prijatím a láskou), Leah zisťuje, že liek na bolesť existuje. Ak chcete vedieť aký, prelúskajte sa až k poslednej, pekne vypointovanej kapitole. Nájdete v nej odkaz plný nádeje.

Za románom sa skrýva dojímavý príbeh samotnej autorky

Za románom Kaviareň slečny Lulu, ktorý sa venuje citlivej téme domáceho násilia a vyrovnávania sa s bolestivou minulosťou, sa skrýva aj dojímavý príbeh samotnej autorky. Keď sa na Vianoce 2011 dozvedela, že jej matka má rakovinu, niesla to veľmi ťažko. Horlivo prosila Boha o jej uzdravenie. Vo chvíľach, keď si najviac zúfala, sa jej v srdci začal rodiť príbeh. Písanie, ktoré odjakživa milovala, hoci vyštudovala psychológiu, sa pre ňu stalo akýmsi „kreatívnym ventilom“. Keď počas hodín strávených na rôznych vyšetreniach porozprávala mame úlomky tohto príbehu, natoľko sa jej páčili, že si od dcéry vyžiadala sľub, že ho vydá ako knihu.

Boh modlitbu o uzdravenie vyslyšal, hoci nie spôsobom, aký si Tonya predstavovala. Namiesto fyzického uzdravenia, daroval autorkinej mame slobodu od bolestivej minulosti a hriechov, ktoré ju roky ťažili. Keď v septembri 2013 jej matka chorobe podľahla, Tonya na niekoľko mesiacov upadla do hlbokého žiaľu, s ktorým si nevedela rady. Sama musela prejsť uzdravením zraneného srdca.

Kaviareň slečny Lulu sa rýchlo stala bestsellerom

Po čase cítila popud splniť sľub, ktorý dala, a v roku 2014 vydala Kaviareň slečny Lulu na vlastné náklady. Kniha sa rýchlo stala bestsellerom a neskôr o ňu prejavilo záujem aj veľké vydavateľstvo. Odvtedy Tonya vydala už desať ďalších románov. Veríme, že vás jej prvotina pohladí na duši.

Zuzana Vengliková
Volám sa Zuzka. Študovala som učiteľstvo angličtiny a estetiky, ale už takmer desať rokov sa venujem prekladateľstvu. Rada pracujem so slovami a na tomto blogu budem písať o všetkom možnom, čo súvisí s knihami, ktoré prekladám, s čítaním či s knihami samotnými. Milujem pohyb a teší ma, keď sa mi darí rozhýbať aj iných. S manželom bývame v malebnom podtatranskom mestečku Spišská Belá.

Najčítanejšie články