HomeBlogyPo prvom roku manželstva

Po prvom roku manželstva

Autor

Dátum

Kategória

Vydávala som sa v septembri 2018 – je neuveriteľné, že odvtedy už prešiel rok! A je neuveriteľné, koľko vecí sa za ten rok udialo.

Radosť, pokoj, sloboda

Je krásne naplno si uvedomiť, že si ma niekto vzal za ženu, že ma má rád, je pri mne každý deň, stará sa o mňa. Viem, že nech by sa stalo čokoľvek, neopustí ma. To ma napĺňa pokojom a radosťou. A hoci niektorí tvrdia, že manželstvo zväzuje, mne prinieslo slobodu – je oslobodzujúce nič pred manželom neskrývať, všetko zdieľať v psychickej i fyzickej rovine, je oslobodzujúce mať spoločnú domácnosť, nelúčiť sa každý deň ako predtým a beztrestne si prejavovať lásku akýmkoľvek spôsobom :). 

 Poznanie charakterov

Hoci som vedela, že človeka nie je možné poznať úplne do hĺbky počas chodenia, predsa ma prekvapilo, koľko vecí ešte o Paľovi neviem alebo koľko vecí poznám len sčasti. Vedela som, že je cholerik, no naplno som túto skutočnosť prežila až v manželstve. Stále dopĺňam zoznam vecí, ktoré ho vedia rozhodiť (od horúčavy po plný nos) a nie je pre mňa jednoduché prijať to. Postupne som sa však naučila, že niekedy stačí, aby sa dobre najedol a situácia sa zlepší :).

Nespoznala som však viac len jeho charakter, ale aj svoj – netušila som, že som až taký melancholik, že sa často zahĺbim do svojich myšlienok a málo rozprávam, kým som si nevšimla, že sa ma Paľo stále častejšie pýta, na čo myslím. A tak som sa musela naučiť odhaľovať svoj vnútorný svet. Dokonca som si uvedomila, že oproti nemu nie som až taká poriadkumilovná :).

Ako tráviť voľný čas?

Som človek, ktorý má kopu aktivít. Vždy to tak bolo – veľa času som venovala spoločenstvu, rôznym stretkám, priateľom, hudbe, filmom, zvládam riešiť aj tri veci naraz a musím sa priznať, že neviem oddychovať. Neviem si len tak sadnúť a nič nerobiť, je to pre mňa strata času. Paľo je v tomto úplne iný. Hoci je tiež aktívnym človekom, nemá rád nedostatok oddychu a keď má riešiť tri a viac vecí naraz, je z toho nervózny. Tieto rozdiely medzi nami spôsobovali nejedno napätie. Dlho nám trvalo, kým sme našli kompromis – on prijal moje aktivity, ja som z niektorých upustila a vedome sa s ním snažím oddychovať. 

Rýchlo sa uč

Po svadbe človek zrazu rieši kopu vecí, ktoré nikdy predtým nemusel. A ktorým nikdy predtým až tak nerozumel. Postaviť dom alebo hľadať byt? Bývať bližšie pri jedných alebo druhých rodičoch? Riešenie hypotéky, kúpa bytu, prerábanie bytu, zmena trvalého pobytu, výpoveď v práci, zakladanie živnosti… Nikto ma na tieto veci nepripravil a musela som sa naučiť vyriešiť ich veľmi rýchlo. Spoznala som, že mám v mnohých oblastiach ešte medzery. To, na čo som nestačila, však doplnil Paľo – som veľmi vďačná, že sa o mnohé veci postaral a celú ťarchu spojenú s naším bývaním niesol a nesie na svojich pleciach. 

Spoločné hodnoty

Uvedomila som si, aká som vďačná, že sme s Paľom na rovnakej vlne. Keby so mnou nezdieľal rovnaké hodnoty a vieru, bol by to ťažký život. Často mi ani nedochádza, aký je to dar. Som vďačná, že s ním nemusím diskutovať o potrebe chodiť do kostola, modliť sa, patriť do spoločenstva, nepoužívať antikoncepciu, ale držať sa prirodzených metód. 

Modlitba

Tento rok ma naučil, že bez našej spoločnej modlitby to ďaleko nedotiahneme. Na začiatku manželstva sme sa rozhodli, že sa chceme spolu modliť každý deň aspoň chvíľku. Boli však dni, keď sme nevládali alebo nestíhali a modlitba upadala. Vtedy sa medzi nami objavovali napätia a nedorozumenia, bolo pre nás ťažšie prijímať chyby toho druhého – vedela som, že je to kvôli nedostatku modlitby.

Keď však začneme deň spoločnou modlitbou (stačí 5 minút vlastnými slovami alebo nejaké čítanie zo Sv. písma či Ranné chvály), celý ho prežijeme pokojnejšie, vyrovnanejšie, pretože sme doň pozvali Boha. Uvedomujem si aj, ako veľmi ovplyvnili moje rozhodnutia týkajúce sa môjho duchovného života jeho duchovný život. Ak si ja nesadnem k modlitbe, je veľmi pravdepodobné, že to neurobí ani on. Ak budem odkladať spoveď, bude odkladať aj on. A rovnako aj on v tomto veľmi ovplyvňuje mňa.

Som zvedavá, čo má pre nás Boh pripravené tento rok :).

Anička

 

Prvý rok manželstva je doba výrazných zmien. Sme vďační autorke, že nám pootvorila dvere svojej novej životnej situácie. Aj keď vieme, že každé manželstvo je iné, nikdy nie je na škodu vypočuť si skúseností tých, ktorí ho už ochutnali:

.

Najčítanejšie články