HomeRecenzieAnjelská misia 2: Šťastie na dosah

Anjelská misia 2: Šťastie na dosah

Autor

Dátum

Kategória

Karen Kingsburyová nie je pre čitateľov Kumranu neznámou autorkou. V roku 2013 vyšiel jej román Medzi nebom a morom, v roku 2017 zase hrejivá vianočná poviedka Most a o rok neskôr prvá kniha série Anjelská misia. Nastal čas pre diel číslo dva :).

Ako naznačuje názov (a pre tých, ktorí jednotku nečítali), Anjelská misia je sériou príbehov, v ktorých anjeli prichádzajú z neba na zem, aby plnili špeciálne úlohy, ochraňovali konkrétnych ľudí a v Božom záujme bojovali proti zlu. Kým v prvom dieli stáli v centre diania Tyler Ames a Samantha Dawsonová, tentoraz sa pozornosť upriami na ich priateľov.

Pár faktov k zadaniu misie:

Miesto určenia: planéta Zem, Los Angeles, USA

Čas: súčasnosť

Tím anjelskej misie: Jag a Aspyn

Chránené osoby:

Mary Catherine Clarková Jedinečná žena hlbokej viery plná radosti zo života, vždy a všade ochotná pomôcť, ktorá sa zo zdravotných dôvodov bráni vzťahu.

Marcus Dillinger Profesionálny bejzbalový hráč, najlepší nadhadzovač svojho tímu, muž s minulosťou, ktorý však úprimne hľadá Boha.

Lexy Jonesová Dievča vodcu miestneho gangu, ktoré sa túži vymaniť z područia pouličného násilia, ale nemá na to ani odvahu, ani silu.

Dallas Garner Dieťa, z ktorého raz vyrastie veľký evanjelizátor. Ak sa narodí…

Druhá časť anjelskej misie sa nesie v atmosfére vojny gangov a zla, ktoré so sebou prináša. Pôjde o veľa. O život nevinných, obetu a – áno, aj o lásku. O Božiu i ľudskú, úprimnú i pokrivenú, naplnenú i…

Názov druhého dielu Anjelskej misie znie v origináli Chasing sunsets – doslova „naháňať západy slnka“. Obrazne však značí „túžbu po niečom, čo nemôžeme dosiahnuť“, tak ako zapadajúce slnko. Marcus hľadá naplnenie v bejzbalových úspechoch, ale napokon ho nájde v službe a pre mladých ulice postaví mládežnícke centrum, ktoré ho takmer bude stáť život. K šťastiu mu chýba už iba tá pravá… Aj kvôli nie práve najpríkladnejšej minulosti sa však zdá, že tá pravá je momentálne nedosiahnuteľná. Mary Catherine je zas stelesnením služby druhým. Na rozdiel od Marcusa pre ňu nedosiahnuteľnou istotou zdravie. A spolu s ním aj láska, lebo začínať vzťah bez perspektívy nemá zmysel. A radšej obetovať možnosť milovať, než toho druhého vidieť trpieť. Navyše, ak sú jej dni na Zemi spočítané, chce ich prežiť naplno a pomáhať, kde treba – hoci aj v africkej Ugande. Iba ak… iba ak by to nebol plán, ktorý pre ňu pripravil Boh. A Lexy? Celý jej život je prepletený s gangami a násilím. Nemá perspektívu, nemá nádej. Všetko mimo ulice je pre ňu neuskutočniteľný sen. Jedine, že by uverila slovám, ktoré si jedného dňa prečíta v Biblii starej mamy: Nenáviďte zlo, lipnite k dobru. Všetci traja majú šťastie na dosah, a predsa sa im vidí na míle vzdialené, nepolapiteľné. Lenže čo ak stačí urobiť ďalší krok vo viere v Božiu prozreteľnosť?

Román Karen Kingsbury je v zásade oddychovou romantikou, avšak nosnou myšlienkou knihy je niečo trochu iné. Chce poukázať na Božiu dobrotu, lásku a vernosť. Najmä v ťažkých životných situáciách, keď človek stráca všetku kontrolu nad tým, čo mu nasledujúci deň prinesie. A aj vo chvíľach, keď my ľudia využívame dar slobodnej vôle a rozhodujeme sa zdanlivo úplne opačne, ako by pre nás bolo najlepšie.

Viac neprezradím 🙂 Snáď už len toľko, že po dočítaní druhého dielu budete chcieť mať v rukách čo najskôr aj tretí, lebo tentoraz to prvoplánový americký sen nebude, nech by sme po ňom čitateľsky akokoľvek túžili – a treba povedať, že autorka sa v tomto ohľade s čitateľom do poslednej stránky zahráva a napätie s každým ďalším listom knihy stúpa.

Bude to teda happy end? Zachránia anjeli na misii životy hlavných hrdinov? Dokážu pripraviť prostredie na to, aby sa malý Dallas Garner mohol narodiť? Môžeme sa tešiť na svadbu?

Nechajte sa prekvapiť! 🙂

Prajem Vám príjemné čítanie!

Eva Bubnášová, prekladateľka

Previous articleČo práve čítaš?
Next articleA zaznel šofar

Najčítanejšie články