HomeBlogyExkluzívny rozhovor s Tessou Afsharovou pre Kumran.sk

Exkluzívny rozhovor s Tessou Afsharovou pre Kumran.sk

Autor

Dátum

Kategória

Opýtali sme sa našej obľúbenej spisovateľky biblických románov, či by bola ochotná odpovedať na niekoľko zvedavých otázok našich čitateľov. Veľmi nás potešil jej súhlas, vďaka ktorému vám môžeme predstaviť tento mimoriadny rozhovor s Tessou Afsharovou. Ďakujeme autorke za premyslené a pútavé odpovede a vám drahí knihomoli za zaujímavé otázky.

Aké bolo vaše prvé dielo (možno nevydané), ktoré ste napísali?

Tessa Afsharová: Ako dvadsaťročná som napísala dva krátke romantické romány, ktoré však neboli publikované. Odmietnutie zo strany vydavateľa ma tak znechutilo, že som to vzdala na dvadsať rokov! Potom mi však Boh dal silu prekonať strach z odmietnutia a napísať ďalšiu knihu. Ten román sa volá Perla v piesku a vyšiel roku 2010. Odvtedy som napísala dvanásť románov. Verím, že Boh chce, aby sme naplno využívali svoje dary, a chce uzdraviť zranenia, ktoré nám bránia uskutočniť jeho povolanie.

Kde hľadáte inšpiráciu k písaniu a ako si vyberáte tému novej knihy?

Tessa Afsharová: S každou knihou je to iné. Niekedy začínam postavou, na ktorej ma zaujme niečo z jej minulosti, osobnosti alebo práce. Napríklad v Krajine mlčania som chcela vedieť, kto bola žena trpiaca krvotokom a prečo ju Ježiš oslovil „dcéra“. Aký príbeh sa skrýval za týmto nežným a zázračným okamihom? Inokedy ma zaujme konkrétna historická udalosť, ako napríklad pozadie románu The Peasant King. V Knihe proroka Izaiáša Boh sľubuje pohanskému kráľovi, že mu otvorí dvere, ktoré sa môžu zdať neotvoriteľné, a vyzbrojí ho (Iz 45, 2. 5). Je úžasné, že história nám presne hovorí, ako sa to stalo. Je to taký povzbudzujúci príbeh, že som ho jednoducho musela vyrozprávať.

Ako vyzerá váš tvorivý proces? Máte nejaké obľúbené miesto na písanie, čas dňa, keď sa vám píše najlepšie? Píšete knihu od začiatku do konca, alebo pracujete súčasne na rôznych častiach a potom knihu kompletizujete? Ako dlho trvá napísanie knihy?

Tessa Afsharová: Predtým, ako začnem písať, venujem dva alebo tri mesiace výskumu a premýšľaniu o knihe. Príbeh musím najskôr v tichosti „prežuť“, kým ho dám na papier. Najlepšie sa mi píše predpoludním a v skorých popoludňajších hodinách. Keď sa však blíži uzávierka, píšem aj hlboko do noci. Zvyčajne začínam vo svojej pracovni. Ako sa však výskum rozrastá a knihy a papiere začnú zaberať každú voľnú plochu, nenápadne sa presuniem k jedálenskému stolu. (Chudák môj manžel!)

Najradšej píšem chronologicky. Ide mi na nervy, ak musím napísať nejakú scénu mimo chronologického poradia. Robím si poznámky a zapisujem si krátke scény, ktoré mi napadnú len tak sčista-jasna, a nechávam si ich na neskôr. Napísanie jednej knihy od začiatku do konca trvá zvyčajne zhruba rok alebo aj dlhšie, ak do toho rátame aj redakčný proces. Samotné písanie prvého rukopisu trvá približne šesť až osem mesiacov. V prvej polovici príbehu píšem pomalšie. V druhej polovici už príbeh zvyčajne plynie oveľa ľahšie. Vo všeobecnosti však postupujem pomaly, pretože vždy je čo študovať a skúmať!

Rozhovor s Tessou Afsharovou

Čo vás vie nakopnúť vo chvíľach, keď sa vám vôbec nechce písať? Čo vám pomáha prekonať spisovateľský blok (ak ste ho niekedy zažili)?

Tessa Afsharová: Robím si prestávky alebo prejdem na inú formu písania, ako sú napríklad krátke zamyslenia na sociálne siete. Keď cítim blok, zvyčajne je príčinou únava. Odpočinok je podľa mňa dôležitou súčasťou tvorivého procesu. Verím, že Boh chce, aby sme mali radosť z toho, čo robíme. Talenty nám nedal preto, aby nás mučil. Keď pri písaní začnem pociťovať blok alebo nedostatok radosti, viem, že som porušila správne usporiadanie priorít. Možno som pred Božou vôľou uprednostnila očakávania iných, termín alebo denný počet napísaných slov. Vtedy viem, že sa musím zhlboka nadýchnuť a dať veci do poriadku.

Súhlasili by ste so sfilmovaním niektorej z vašich kníh? Ponúkol vám už niekto v minulosti takúto možnosť?

Tessa Afsharová: Pred niekoľkými rokmi prejavil záujem jeden producent, ktorý chcel z niektorých kníh urobiť minisériu. Bola to produkčná spoločnosť zameraná na rodinné filmy, ale neboli veriaci. Nakoniec sme sa nedohodli. Odvtedy sa však modlím za to, aby sa otvorili tie správne dvere a aby sa z mojich kníh stali také filmy, ktoré by divákov pobavili a zároveň povzbudili.

Mohli by ste opísať moment, keď ste osobne zažili objatie Kristovej lásky?

Tessa Afsharová: Práve minulú nedeľu počas modlitby chvál som prežila, ako veľmi ma Ježiš miluje. Takéto chvíle sú vzácnym pokladom, pretože život býva ťažký bez ohľadu na to, kde žijete alebo kto ste, a Božia láska je to, čo nás posilňuje, aby sme vytrvali. Božiu lásku si uvedomujem aj vtedy, keď si pripomínam, čím všetkým ma v živote požehnal. Každého z nás zahŕňa toľkými dobrými darmi!

Máte obľúbený biblický verš?

Tessa Afsharová: Nedokázala by som si vybrať iba jeden, pretože je ich toľko! Často sa však vraciam k týmto:

„Pred nimi pôjde ten, čo razí cestu. Keď prerazia a prejdú bránou, vyjdú von. Ich kráľ pôjde pred nimi a Hospodin na ich čele“ (Mich 2, 13).

„Aj keď mi chradne telo i srdce, Boh mi naveky bude skalou srdca i údelom“ (Ž 73, 26).

„Hospodin ťa bude neprestajne sprevádzať, tvoju dušu nasýti na vyprahnutých miestach, spevní ti kosti a budeš ako zavlažovaná záhrada a vodný prameň, ktorého vody ťa nesklamú“ (Iz 58, 11).

Žalm 23

(Exkluzívny rozhovor s Tessou Afsharovou)

O ktorých ďalších biblických osobnostiach by ste chceli napísať knihu? Neuvažovali ste o knihe, v ktorej by jednou z postáv bol Ježiš? Na akom príbehu momentálne pracujete?

Tessa Afsharová: Momentálne pracujem na troch knihách, ktoré sa odohrávajú za čias kráľovnej Ester. Každá kniha rozpráva príbeh jednej z Esteriných fiktívnych priateliek, žien s jedinečným povolaním, ktorým Ester zmenila život. Tu a tam počujeme aj samotnú Ester, keď nahliadneme do jej „tajných zvitkov“. Keďže som do svojich štrnástich rokov vyrastala v Perzii, táto séria je mi blízka.

Ježiš sa už objavil v knihe Krajina mlčania. Tým niekoľkým krátkym scénam som venovala množstvo času, pretože sú najdôležitejšou časťou knihy a preto, lebo… nuž, lebo je to Ježiš! Nechcela som ho vykresliť nesprávne! Momentálne nemám v pláne napísať príbeh, v ktorom by vystupoval ako jedna z postáv. V istom zmysle mám pocit, že vlastne stále píšem o ňom. Všetky moje príbehy poukazujú na Boha Nového zákona, na Boha zjaveného v Ježišovi. Takže je tam, v zákulisí, a miluje mojich čitateľov, aj keď sa v knihe neobjavuje priamo.

Bolo mi potešením stráviť tento čas s mojimi drahými čitateľmi na Slovensku. Ďakujem vám za vaše skvelé otázky a spätnú väzbu. Ak chcete raz mesačne dostávať moje zamyslenia, prihláste sa na odber môjho newslettera na stránke: www.tessaafshar.com.

Exkluzívny rozhovor s Tessou Afsharovou – bonus

A na záver ešte špeciálna prosba od nášho kolegu. Jeho najmladšia dcéra Noemi (14 rokov), ktorá je veľkou fanúšičkou románov Tessy Afsharovej a netrpezlivo čaká na pokračovanie Skrytého princa, túžila položiť svojej obľúbenej autorke jednu otázku. Opýtali sme sa Tessy, či by jej to neprekážalo a tu je jej odpoveď:

Ktorej biblickej žene by ste sa chceli podobať, ktorá z nich je vaším vzorom?

Tessa Afsharová: Bude mi cťou odpovedať na Noeminu otázku.

Je ťažké vybrať len jednu. Na viacerých biblických ženách sa mi páčia určité vlastnosti, ktoré by som chcela napodobniť. Ak by som si však mala vybrať len jednu, myslím, že by to bola Rút. Jej superschopnosťou je „priľnutie“, schopnosť hlboko sa pripútať emocionálne zdravým spôsobom (Rút 1, 14). Pre Boha je to dôležitá vlastnosť. Svojim nasledovníkom totiž hovorí, aby sa ho „pridŕžali“, pričom používa to isté slovo, ktorým Biblia opisuje Rút (Dt 10,20). Toto slovo v hebrejčine vyjadruje vytvorenie hlbokej náklonnosti, priľnutie, spojenie sa s druhým človekom na takej hlbokej úrovni, že sa medzi vami nevyskytuje žiadny odstup. Myslím si, že rozvíjanie tejto schopnosti je kľúčom k budovaniu zdravých a trvalých vzťahov, či už s Bohom, alebo s ľuďmi.

Eva Štrbová
Redaktorka vydavateľstva kumran.sk

Najčítanejšie články