HomeBlogyPrv, ako ja kontemplujem Boha, on kontempluje mňa!

Prv, ako ja kontemplujem Boha, on kontempluje mňa!

Autor

Dátum

Kategória

Prekladateľka Zuzana Vengliková sa delí s myšlienkami, ktoré ju oslovili pri preklade najnovšej knihy Peta Greiga s názvom Ako sa modliť.

Ako sa modliť?

Ak ste čítali niektorú z kníh Peta Greiga, viete, že Pete je jedným zo zakladateľov hnutia nepretržitých modlitieb 24-7 Prayer, ktoré sa rozšírilo do celého sveta a zmenilo už milióny životov. Biblia aj ľudské dejiny nás učia, že vždy, keď sa Boh chystá urobiť niečo veľké, najprv povoláva svoj ľud k modlitbe. Dnes vidíme po celom svete nebývalú modlitebnú mobilizáciu. Čo Pán Boh chystá? To síce autor nehovorí, no ponúka odpoveď na otázku, ktorú si kladie každý, kto chce byť súčasťou tejto mobilizácie: Ako sa modliť?

Odvážim sa vyhlásiť, že po prečítaní tejto knihy sa už Otčenáš nebudete modliť tak ako doteraz! 

Kostru knihy Ako sa modliť tvorí Otčenáš, ktorý sa v našej Cirkvi modlíme dennodenne aj niekoľkokrát, ale často ňou len tak „preletíme“ bez toho, aby sme sa zamysleli nad jej obsahom (hovorím o sebe, vám sa to možno nestáva). Pete Greig odhaľuje význam každej prosby Modlitby Pána veľmi sviežim a neošúchaným spôsobom, ktorý vo vás vzbudí ešte väčší obdiv k tomu, ako geniálne Ježiš vyskladal túto v pôvodine sa rýmujúcu modlitbu. Odvážim sa vyhlásiť, že po prečítaní tejto knihy sa už Otčenáš nebudete modliť tak ako doteraz! 

Veľmi ma oslovila aj časť, v ktorej píše o význame liturgie

Na Petovi Greigovi sa mi páči to, že sa na nič nehrá a je drsne až provokatívne úprimný: nezdráha sa hovoriť aj o svojich chybách, zlyhaniach či predsudkoch. Je to človek, ktorému na základe toho, čím všetkým si v živote prešiel a ako bola skúšaná jeho viera, veríte každé slovo. Zároveň si na ňom cením to, že hoci pochádza z prostredia anglikánskej cirkvi, nebráni sa čerpať ani z bohatstva katolíckej tradície. V knihe sa často odvoláva na katolíckych svätcov a napríklad propaguje ignaciánske spytovanie svedomia exámen. Takto podľa mňa vyzerá ekuména v praxi: nemať strach vzájomne sa inšpirovať rôznymi tradíciami živého Kristovho tela. Veľmi ma oslovila aj časť, v ktorej píše o význame liturgie. Ak ste sa niekedy v duchu pýtali, prečo sa dennodenne na omši modlíme to isté a všetky modlitby sú predpísané, v knihe nájdete krásne vysvetlenie!

Ak myšlienky behajú sem a tam ako divoké mustangy

Ak ste podobne roztržitý typ ako ja, ktorému myšlienky behajú sem a tam ako divoké mustangy, zrejme je pre vás v modlitbe najťažšie pokojne sedieť a v tichu sa sústrediť na Boha. V tejto veci som v knihe našla dve povzbudenia: Prvé: Prv, než ja stihnem kontemplovať Boha, on kontempluje mňa. To uvedomenie si, že Boh je tu, že je stále prítomný a môžem k nemu kedykoľvek prísť, a že ma bezpodmienečne miluje, mi pomohlo vnútorne sa upokojiť, že nemusím podať žiadny modlitebný výkon. Nemusím sa zameriavať na svoju neschopnosť sústrediť sa, ale na to, že Boh je tu pre mňa stále a kontempluje moje srdce. Druhé: Pre niektorých ľudí je ľahšie sústrediť sa vykonávaním nejakej činnosti, napríklad pri športe. (Jupí, som normálna!) Napríklad minulú nedeľu večer som sa bola prejsť na lúke za mestom, pustila som si do slúchadiel chvály a zažila som úžasný čas Božej blízkosti. Boha možno adorovať nielen v chráme z kameňov, ale aj v chráme stvorenia a nemusíme pri tom nepohnuto sedieť!

Pete Greig ma povzbudil modliť sa za všetky „banality“, z ktorých sa skladá môj každodenný život.

Možno ste sa už aj vy modlili za to, aby vám „v mene Ježiš“ zmizli mole zo špajze, aby v mraze naštartovalo auto, alebo naskočila zelená, keď sa ponáhľate na vyšetrenie k lekárovi a čo je najdôležitejšie, aby ste pred nemocnicou našli voľné parkovacie miesto! Stretla som sa s názormi, že takéto modlitby nie sú vhodné a že Pán Boh má aj iné veci na práci, ako riešiť naše logistické problémy. Pete Greig ponúka na vec iný pohľad, ktorý ma nielenže upokojil, ale priam povzbudil modliť sa za všetky „banality“, z ktorých sa skladá môj každodenný život. A prečo? Odpoveď nájdete v knihe!

Váš modlitebný život chytí druhý dych alebo konečne začne dýchať zhlboka.

Knižka Ako sa modliť je skutočne verná svojmu podnadpisu Jednoduchý sprievodca pre obyčajných ľudí. Je totiž nielen plná hlbokých myšlienok, ale aj praktických podnetov, ktoré zmenia váš prístup k modlitbe. Okrem toho ju dopĺňa aj 30 praktických nástrojov (budú dostupné na stiahnutie zo stránky www.kumran.sk), ktoré vás naučia, ako do svojho modlitebného života zapojiť napríklad modlitbu Žalmami, modlitbu na jeden nádych či ako si viesť modlitebný denník a modlitebný zoznam. Váš modlitebný život chytí druhý dych alebo konečne začne dýchať zhlboka. Zažívala som to už počas prekladania: svoje ranné stíšenia som modelovala podľa toho, ktorú kapitolu som práve prekladala. Bola to veľmi osviežujúca cesta! Stiahla som si aj aplikáciu Lectio 365 z dielne hnutia nepretržitých modlitieb (žiaľ, dostupná iba v angličtine), ktorá mi pomáhala najmä v dňoch „sucha“, keď sa mi modlilo ťažšie.

Nech už žijeme s Pánom akokoľvek dlho, musíme v pokore priznať, že často netušíme, ako sa modliť, čo Bohu povedať, ako ho počúvať. V knihe Ako sa modliť nájdete zhrnuté 20-ročné skúsenosti z modlitebných miestností, ale aj stovkami rokov overenú múdrosť hrdinov viery. Odporúčam ju nielen začínajúcim kresťanom, ale každému, kto túži po hlbšom a zmysluplnejšom živote modlitby.

Zuzana Vengliková

PS: Ďakujeme za podporu nákupom priamo u nás! Zakúpením knihy získate aj prístup k online materiálom Modlitebná výbava (vo formáte PDF). Nájdete v nej 30 praktických návodov, ktorými môžete obohatiť a prehĺbiť svoj modlitbový život. Skvelá správa, však?

Zuzana Vengliková
Volám sa Zuzka. Študovala som učiteľstvo angličtiny a estetiky, ale už takmer desať rokov sa venujem prekladateľstvu. Rada pracujem so slovami a na tomto blogu budem písať o všetkom možnom, čo súvisí s knihami, ktoré prekladám, s čítaním či s knihami samotnými. Milujem pohyb a teší ma, keď sa mi darí rozhýbať aj iných. S manželom bývame v malebnom podtatranskom mestečku Spišská Belá.

Najčítanejšie články